Migrationsminister Johan Forssell (M) berättade i TV4 på torsdagen att hans son i yngre tonåren varit engagerad i våldsbejakande högerextrema kretsar. Det avslöjades av tidningen Expo nyligen, utan att ministerns namn nämndes.
På en pressträff senare på dagen fick Busch frågan om hur stor säkerhetsrisk sonens relationer utgjort för regeringen.
— Det är klart att om en person som finns i nära anslutning till någon i den centrala statsledningen har kopplingar till extrema miljöer, då finns det all anledning att vara mycket varsam och försiktig, säger Ebba Busch.
Hon känner sig dock trygg med de åtgärder som vidtogs efter att informationen nådde Forssell och regeringskansliet för ett par veckor sedan.
Men hur stor säkerhetsrisken var innan informationen nådde regeringen vill inte Busch gå in på utan hänvisar till Säpo.
Inga dubbla måttstockar
Busch fick också frågor om hur regeringens politik och dess trovärdighet kan påverkas av det inträffade. Regeringen har till exempel haft ett högt tonläge både om föräldraansvar och mot våldsbejakande extremism.
Busch tycker att Forssell, genom att gå ut och berätta om sin son, tydligt visar att regeringen inte har några dubbla måttstockar om vilka värderingar som ska gälla i Sverige.
— Samma linje gäller. Det är samma måttstock för alla i Sverige. Oavsett vems barn man är, oavsett vem det är vi pratar om, säger hon.
Busch säger sig vara chockad över att få frågor om huruvida regeringens politiska linje nu kan komma att ändras.
Ny gräns passerad?
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar och moderat partikamrat till Forssell anser att högerextrema våldsbejakande grupper utgör ett stort samhällsproblem och uppger att samhället måste kunna möta all typ av våldsbejakande extremism
Han är dock kritisk mot de medier som pekat ut migrationsministern innan Forssell själv trädde fram.
— Man bör ställa sig frågan om vi passerat en ny gräns för att dra in icke offentliga barn i offentligheten på ett sätt jag tror i grunden är ganska olyckligt för Sverige som land, säger han.
Bohlin pekar på att även om Forssell är en offentlig person så är inte hans familjemedlemmar det. Han anser inte heller att en enskilds föräldraansvar är en fråga för offentligheten.
— Ska vi ha en ordning där regeringen går in och skärskådar hur enskilda individer utövar sitt föräldraansvar, den frågan är väl mer tveksam, säger Bohlin.