Ett svagt rökdis ligger över vingården Adega 23 i Sarnadas de Ródão i centrala Portugal.
— De börjar bli söta, säger vinodlaren José Hispólito och provsmakar en av de blålila druvorna som växer i klasar på rankorna.
Omkring 30 kilometer från hans vingård rasar en stor skogsbrand. Oron för bränder är ständigt närvarande. Han har röjt ett stort fält mot skogen, för att skapa en buffertzon.
— Om branden kommer så rör det sig om sekunder. Vi måste vara förberedda, säger han.
— Vi lägger ut slangar utanför för att skydda, och vi har en damm som en helikopter kanske kan använda i släckningsarbetet, förklarar han.

”Går in i skalet"
Sommarens bränder i delar av Europa har slagit hårt mot vinodlare i en del regioner. Vissa gårdar har brunnit upp, andra har sett skörden gå förlorad.
— Bränderna är större än någonsin, framför allt i vindistrikt. Det här har vi sett i Kalifornien och Australien tidigare, men inte i Europa på samma bredd, säger champagneexperten Fredrik Schelin.
Även gårdar som inte drabbas direkt kan påverkas av de rökmoln som täckt enorma arealer.
— Rökpartiklarna går in i skalen på druvorna. Det går inte att tvätta bort utan det blir helt enkelt rökskadade druvor. Det påverkar både smak och doft, och det är inte positivt, säger han.
Vinet smakar helt enkelt rökigt. I modern vinproduktion går det att filtrera bort en del av partiklarna, men inte helt, enligt honom.
— Om du köper ett vin från de drabbade distrikten så kommer du absolut känna det direkt.

Det finns en överproduktion av vin i Europa, så effekten blir antagligen begränsad, tror Schelin.
— Men för framtiden är det här ett stort varningstecken för Europa, att vi också drabbas precis som andra varmare länder av de här stora bränderna.

Värst drabbat
Klimatförändringarna blir också allt tydligare. En studie som presenterades i tidskriften Plos Climate i maj visade att Europa drabbats värst av kontinenterna, med fler dagar med en medeltemperatur på över 35 grader som kan leda till mindre vinskördar och värmeskadade druvor.
— Om det här fortsätter med bränder, värme och torka så blir det problem, och det har man ju varnat om i hela Europa, säger Schelin.

José Hispólito hoppas och tror att den lätta röken över hans gård inte ska ge smak till årets skörd, som nuförtiden sker tre veckor tidigare än för 20 år sedan.
— Alla som jobbar med, lever av eller är beroende av jordbruk måste vara bekymrade. Samtidigt har vi i den här regionen alltid levt under svåra förhållanden, med heta somrar och kalla vintrar, säger han.