Det är FN:s barnfond Unicef som larmar om utvecklingen. Rapporten bygger på data från 190 länder och den visar på en tydlig global utveckling - andelen barn och unga som väger ohälsosamt mycket ökar kraftigt.
— Traditionella dieter med fullkorn, frukt och grönsaker har bytts ut mot snacks med mycket salt, socker och fett som är billiga och lättillgängliga, säger Harriet Torlesse, forskare och rapportens huvudförfattare.
Stilla havsländer drabbade
Enligt Unicef har andelen barn mellan 5 och 19 år som lider av undervikt minskat från 13 till 9,2 procent sedan 2000. Men de positiva nyheterna grumlas av det faktum att fetman i åldersgruppen har ökat från 3 till 9,4 procent. Framförallt har ökningen skett i låg- och medelinkomstländer.
I rapporten nämns önationen Niue i Stilla havet där nästan 40 procent av alla barn och unga har obesitas. I USA och Förenade Arabemiraten är det 21 procent av alla i åldersgruppen som har obesitas och i Chile 27 procent.
Enligt rapportförfattarna beror ökningen främst på förändrade kostvanor där snabbmat blivit betydligt vanligare.
— Det här handlar inte om individens val eller enskildas livsstil, det är en mycket större fråga. Om vi ska bromsa utvecklingen krävs lagar och regler som skyddar barn och unga, säger Harriet Torlesse.
Stora risker
Unicef pekar ut den massiva marknadsföringen och tillgänglighet till ohälsosamma livsmedel som förklaringen. De efterlyser att länders regeringar vidtar åtgärder som skatter på vissa livsmedel och förbud av försäljning av skräpmat och sötsaker i skolor och reglerar marknadsföring riktad mot barn och unga.