Nyheter24
Annons

Listerialarm: Tio personer bekräftat smittade

Publicerad: 3 okt. 2025, kl. 15:08
Uppdaterad: 3 okt. 2025, kl. 15:31
Gäster som besökt restaurangen 23–27 september har kontaktats av Smittskydd Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Tio personer har bekräftats smittade av listeria efter besök på lyxkrogen Coco & Carmen, enligt Region Stockholm. Totalt har 130 personer haft symtom och uppsökt sjukhus i regionen.

Vid lunchtid på fredagen vårdades ett tiotal patienter med misstänkt listeriainfektion i Stockholm. Antalet har minskat sedan torsdagen och de flesta som söker vård behöver inte läggas in.

Totalt har cirka 130 personer sökt vård på någon av regionens akutmottagningar.

”I går och i dag har antalet nya sökande minskat avsevärt men enstaka personer med symptom kommer in”, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Smittspårningen omfattar 450 personer som besökt restaurangen mellan 23–27 september. De har kontaktats och uppmanats att söka vård vid symtom.

Får in anmälningar

På fredagsförmiddagen hade cirka 100 anmälningar om misstänkta magsymtom kommit in till miljöförvaltningen i Stockholm från gäster som besökt lyxkrogen.

Annons

— Vi fortsätter att få in anmälningar, vi har drygt 100 nu och det verkar som att det fortsätter att komma in. Vi väntar fortfarande på provsvar, säger Lovisa Grimsell, presstalesperson på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Vad som ligger bakom utbrottet är okänt. Enligt Lovisa Grimsell skickades proverna in i onsdags och väntas ta tre till sju dagar att analysera.

FHM ska analysera

Ett tiotal personer i Uppsala, samt flera i Örebro, Kronoberg och Västra Götaland har också behövt söka vård.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man kopplats in för att samordna mellan regionerna. Myndigheten ska också analysera om de bakterier som hittas i utbrottet är av samma stam.

Större listeriautbrott i Sverige är ovanliga, men har tidigare kunnat kopplas till produktion av ett visst livsmedel, exempelvis en kallskuren vara som kontaminerats och som sedan sålts över landet.

— Det är det som är lite speciellt med det här utbrottet och lite oroväckande, att det är så många individer som har insjuknat på kort tid, säger tillförordnad statsepidemiolog Erik Sturegård.

Han betonar att det är viktigt att gå till botten med var smittan kommer ifrån.

— Generellt vid alla födoämnesutbrott är det väldigt viktigt att försöka hitta smittkällan, så att man undviker att få nya fall. Finns det kontaminerad eller infekterad mat någonstans finns det en risk innan man har destruerat den.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons