"Raskrig tillhör 1920-talet"

Polisen: Svenskarna kommer inte att drabbas.


Nästan två av tre danskar fruktar, att den pågående konflikten mellan Hells Angels och invandrargängen ska utveckla sig till ett reguljärt raskrig.

Detta visar en ny opinionsundersökning som i dag publicerats av danska tidningen Politiken.

"Går vilt till"

Mats Attin, inre befäl på Malmöpolisen, säger till Nyheter24 att svenskarna inte behöver vara oroliga för att konflikten ska transporteras över sundet.

–Bråken kan sprida sig hit på några sekunder. Men då handlar det om att två gäng som till exempel gör upp på en badstrand. Visst kan det gå vilt till, och det finns mycket vapen i omlopp. Men jag tror inte att allmänheten löper någon risk att drabbas av det här, säger Mats Attin till Nyheter24.

Samtidigt menar Attin att det är viktigt att man ser skillnaden mellan raskrig och gängkrig.

– Man behöver bara titta på medlemsförteckningarna hos någon av mc-gängen så ser man att det inte handlar om raskrig. Där finns nämligen väldigt många som har invandrarbakgrund. Raskrig tillhör mer den amerikanska södern på 1920-talet.

– Samtidigt misstänker jag att bilden av verkligheten blir skev när man ställer frågor som i denna undersökning och sedan presenterar resultatet för allmänheten, säger Mats Attin till Nyheter24.

Hur menar du då?

– Det är ju inte många kvinnor som cyklar genom en park på väg hem från krogen eftersom de tror att de ska bli våldtagna. Det har de sett i Henning Mankell och Beckfilmerna. Men vi har inte haft en våldtäkt i en park i Malmö sedan 1970-talet.

– Risken med populärkultur, mediebilder och statistik är att folk blir oroliga för något som inte finns i verkligheten, säger Attin till Nyheter24.

Sedan i vintras pågår ett krig mellan främst Hells Angels och flera invandrargäng i Danmark. Så sent som för en månad sedan blev en 21-årig man beskjuten och våldsam skottlossning rapporterades.

En anledning till att man gjort opinionsundersökningen är att Hells Angels nyligen släppte texten Sjakalens Manifest 2009. Där man går till angrepp mot främst unga muslimska gängmedlemmar.

Bakgrunden till kriget mellan Hells Angels och invandrargängen är kontrollen över narkotikaförsäljningen, främst i Christiania.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.