Drogfest i Stockholm

På lördag kommer en drogliberal fest hållas i centrala Stockholm. Deltagarna tänker röka lagligt internethasch.


STOCKHOLM. På lördagen den 17 juli anordnas en fest i Rålambshovsparken i Stockholm där deltagarna tipsas om att röka lagliga cannabisliknande preparat. Detta enligt organisationen Cannabiseras hemsida.

Preparaten som man föreslår att festdeltagarna ska berusa sig med är syntetiska cannabinoider som ännu inte hunnit bli narkotikaklassade i Sverige.

Men ett förslag om narkotikaklassning har lämnats in av Folkhälsoinstitutet och polisen i Stockholm uppfattar sammankomsten som en ren provokation.

–Det är oansvarigt att spela rysk roulett med andras hälsa på det här sättet. De som uppmanar till det här användandet har ingen aning om hur stabila de här människorna är, säger Stefan Holmén till Svenska Dagbladet.

Han är oroad över att dessa cannabissubstitut fortfarande är lagliga och tror att det kan vara en väg in i missbruk.

–De här drogerna är lika farliga som cannabis och har samma otäcka påverkan på kroppen som andra hallucinogener. Nu passar folk på att prova medan det är lagligt och det kan vara en biljett in i missbruk.

Polisen kommer därför att vara på sin vakt och ta blodprov om de misstänker att någon är påverkad.

–Vi har stöd i lagen att ta blodprov om det finns tecken på att människor är påverkade. Om sen testresultaten visar att de har använt lagliga preparat så är det inte så mycket vi kan göra, säger Stefan Holmén.

Nyhetsprogrammet ABC rapporterar kring händelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!