Torsdag 11 Aug
Stockholm

Haschkampen hårdnar

Legaliseringsdebatten fortsätter i Danmark och nya rapporter ger förespråkarna rätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste åren har den danska regeringen med allt bryskare medel försökt bekämpa den populära cannabishandeln genom att sända in polistrupper i den självutnämnda fristaden Christiania.

Haschstånden vid den så kallade pusher street försvann för några år sedan och räderna har därefter fortsatt.

Men många anser att försöken att stänga ner fristaden endast lett till att handeln flyttat till andra delar av staden där den varit betydligt svårare att kontrollera. Polisen tillstår också att den senaste tidens våldsamheter i Köpenhamn har med cannabishandeln att göra.

Flera partier stödjer därför en legalisering för att komma till rätta med problemet och Köpenhamns socialnämnd säger nu att man måste vara öppen för det alternativet. Men oenigheten är fortfarande stor och få politiker anser att Danmark bör gå samma väg som Holland tidigare har gjort. Lars Dueholm är en av få i det högerliberala regeringspartiet Venstre som stödjer en avkriminalisering.

– För mig finns det två viktig orsaker att avkriminalisera cannabis. Den främsta är att vi i dagsläget förser kriminella gäng med miljoner, om inte miljarder, kronor eftersom de är ensamma om att sälja haschisch så länge det är olagligt.

Sedan regeringen för sex år sedan startade hårdsatsningen mot fristaden har beslagen minskat från nästan 4 000 kilo till omkring 900 kilo 2007. Men det sår inte klart om det beror på minskad försäljning eller om gängens hårdnande grepp har gjort det svårare för polisen att beslagta narkotikan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.