Haschkampen hårdnar

Legaliseringsdebatten fortsätter i Danmark och nya rapporter ger förespråkarna rätt.


De senaste åren har den danska regeringen med allt bryskare medel försökt bekämpa den populära cannabishandeln genom att sända in polistrupper i den självutnämnda fristaden Christiania.

Haschstånden vid den så kallade pusher street försvann för några år sedan och räderna har därefter fortsatt.

Men många anser att försöken att stänga ner fristaden endast lett till att handeln flyttat till andra delar av staden där den varit betydligt svårare att kontrollera. Polisen tillstår också att den senaste tidens våldsamheter i Köpenhamn har med cannabishandeln att göra.

Flera partier stödjer därför en legalisering för att komma till rätta med problemet och Köpenhamns socialnämnd säger nu att man måste vara öppen för det alternativet. Men oenigheten är fortfarande stor och få politiker anser att Danmark bör gå samma väg som Holland tidigare har gjort. Lars Dueholm är en av få i det högerliberala regeringspartiet Venstre som stödjer en avkriminalisering.

– För mig finns det två viktig orsaker att avkriminalisera cannabis. Den främsta är att vi i dagsläget förser kriminella gäng med miljoner, om inte miljarder, kronor eftersom de är ensamma om att sälja haschisch så länge det är olagligt.

Sedan regeringen för sex år sedan startade hårdsatsningen mot fristaden har beslagen minskat från nästan 4 000 kilo till omkring 900 kilo 2007. Men det sår inte klart om det beror på minskad försäljning eller om gängens hårdnande grepp har gjort det svårare för polisen att beslagta narkotikan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).