1 av 10 turister betalar böter

Många bilburna norrmän smiter undan p-boten i Strömstad.


2007 var det närmare 50 000 utländska bilägare som fick p-böter i Sverige. Men det var endast omkring 5 000 personer som verkligen betalade.

I Strömstad, ett populärt resmål bland norska turister, fick exempelvis 280 utlandsregistrerade bilar böter under juli förra året. Av dessa var det endast 55 som betalades.

– Jag har lappat sex felparkerade bilar hittills i dag, alla norrmän faktiskt. Ofta ställer de sig mot färdriktningen, eller för nära korsningar. Reglerna i Norge är lite annorlunda, säger parkeringsvakten Jenny till GT.

Även om det är ren okunskap som ligger bakom norrmännens felparkerande så behöver de troligtvis inte börja plugga in svenska trafikregler utan kan fortsätta dra på sig böter rätt riskfritt. I trafikregistret får det nämligen bara förekomma uppgifter om svenska fordonsägare.

– Vi kan inte driva in från ägare till fordon registrerade utomlands, eftersom det är en avgift och inte böter, konstaterar Annika Persson Arcangioli, avdelningschef på kronofogdemyndigheten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.