Regeringen utvärderar Ipredlagen

Bahnhofs vd Jon Karlung ger tips till nya utredaren Helena Jäderblom.


Den kontroversiella Ipredlagen, som trädde i kraft den 1 april, ska utvärderas på uppdrag av regeringen. Kammarrättslagman Helena Jäderblom i Stockholm blir regeringens särskilda utredare, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Internetleverantören Bahnhof var först i Sverige med att utmana Ipredlagen. Bolaget har medvetet valt att inte spara kundernas IP-nummer, som används som bevis när upphovsrättsinnehavare ska jaga fildelare som laddar ned upphovsrättsskyddat material.

–Det jag tycker utredaren bör titta närmare på är vilken betydelse Ipredlagen egentligen kommer att ha när regeringen driver igenom datalagringsdirektivet i höst. Det vill säga vilka konsekvenser direktivet får, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Nyheter24.

–Vi har valt att förlita oss på lagen om elektronisk kommunikation där det står att personuppgifter ska skyndsamt utplånas om de inte längre behövs för att överföra elektroniskt meddelande. Den lagen står i konflikt med Ipredlagen, som var dålig från början och bör rivas upp. Men om vi tvingas acceptera en verklighet med Ipredlagen och datalagring måste man begränsa den till att gälla extremt allvarliga fall av brottslighet, fortsätter Karlung.

Redan i propositionen gjorde regeringen det tydligt att en utvärdering skulle inledas när det gäller tillämpningen av lagstiftningen då det var ett nytt förfarande. Jäderblom ska leverera svar på frågor om hur Ipredlagen har påverkat rättighetshavare, internetleverantörer och konsumenter.

Vidare ska utredaren titta på hur många äreden om informationsföreläggande lagen gett upphov till och hur den informationen används.

I och med att det är en ny lag och endast ett ärende har prövats i domstol, Ephonefallet, blir utredningstiden längre än vanligt och den ska vara klar i augusti 2012.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.