Onsdag 10 Aug
Stockholm

Regeringen utvärderar Ipredlagen

Bahnhofs vd Jon Karlung ger tips till nya utredaren Helena Jäderblom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kontroversiella Ipredlagen, som trädde i kraft den 1 april, ska utvärderas på uppdrag av regeringen. Kammarrättslagman Helena Jäderblom i Stockholm blir regeringens särskilda utredare, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Internetleverantören Bahnhof var först i Sverige med att utmana Ipredlagen. Bolaget har medvetet valt att inte spara kundernas IP-nummer, som används som bevis när upphovsrättsinnehavare ska jaga fildelare som laddar ned upphovsrättsskyddat material.

–Det jag tycker utredaren bör titta närmare på är vilken betydelse Ipredlagen egentligen kommer att ha när regeringen driver igenom datalagringsdirektivet i höst. Det vill säga vilka konsekvenser direktivet får, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Nyheter24.

–Vi har valt att förlita oss på lagen om elektronisk kommunikation där det står att personuppgifter ska skyndsamt utplånas om de inte längre behövs för att överföra elektroniskt meddelande. Den lagen står i konflikt med Ipredlagen, som var dålig från början och bör rivas upp. Men om vi tvingas acceptera en verklighet med Ipredlagen och datalagring måste man begränsa den till att gälla extremt allvarliga fall av brottslighet, fortsätter Karlung.

Redan i propositionen gjorde regeringen det tydligt att en utvärdering skulle inledas när det gäller tillämpningen av lagstiftningen då det var ett nytt förfarande. Jäderblom ska leverera svar på frågor om hur Ipredlagen har påverkat rättighetshavare, internetleverantörer och konsumenter.

Vidare ska utredaren titta på hur många äreden om informationsföreläggande lagen gett upphov till och hur den informationen används.

I och med att det är en ny lag och endast ett ärende har prövats i domstol, Ephonefallet, blir utredningstiden längre än vanligt och den ska vara klar i augusti 2012.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.