Flera struntar i Ipredlagen

- 30/09/2009, 09:24 -

Var fjärde ungdom fortsätter att fildela illegalt ett halvår efter Ipredlagens införande.

STOCKHOLM. Trots skrämselpropaganda och ny lagstiftning fortsätter elva procent av svenskarna att ladda ned upphovsrättsskyddat material. Det visar en Sifoundersökning ett halvår efter att Ipredlagen infördes.

76 procent av fildelarna säger att de inte är rädda för att åka dit. Var fjärde person i åldern 15-29 år fildelar illegalt. 16 procent av männen laddar ned musik olagligt, medan bara 5 procent av kvinnorna gör samma sak.

Sifoundersökningen visar också att Ipredlagen har påverkat beteendet. 16 procent säger att de har slutat att fildela illegalt sedan lagen infördes. 46 procent skulle sluta ladda ned illegalt om det fanns bättre lagliga alternativ.

– Vi behöver fler bra och prisvärda lagliga alternativ för att förhindra illegal nedladdning. Bara 27 procent tycker att alternativen är tillräckligt bra i dag. De kommersiella aktörerna måste därför agera mer kraftfullt för att locka fler att bli lagliga samtidigt som vi måste bli bättre på att informera om de alternativ som faktiskt finns, säger Hans Skarplöth, vd på Viasat Sverige, i ett pressmeddelande.

Skrivet av: