Fick paket med ett kilo heroin

I måndags inleddes rättegången mot den 39-årige Haparandabon.


Han trodde att det var en present till släktingen som fyllt år dagen innan.

Det är förklaringen till varför den 39-årige mannen från Haparanda tog emot paketet med ett kilo heroin och 2,5 kilo opium som levererats till hans hem. Men polisen verkar tro annorlunda, och i måndags inleddes rättegången mot mannen som misstänks ha deltagit i ett av de grövsta fallen av narkotikasmuggling polisen i Norrbotten någonsin mött.

När knarkpaketet kom från Turkiet med en budfirma blev tyska myndigheter misstänksamma, och tullen valde att göra en bevisprovokation där man klädde ut sig till personal på budfirman och levererade paketet till mannen. Strax efter att han skrivit under greps 39-åringen av polis.

Anklagelserna mot 39-åringen, vars telefonnummer och gamla bostadsadress var skrivet på paketet, backas upp av SMS han mottagit innan gripandet. Bland annat har mannen skrivit att han behöver hjälp, och fått svaret "Det som vi hållit säkert åt dig är nu skickat".

Men 39-åringens advokat Johnny Johansson säger att SMS:en handlade om videoband som klientens släktingar förvarat åt honom, och advokaten tycker att bevisunderlaget är svagt.

– Det finns inget i något SMS som visar på att det skulle röra sig om narkotika, säger Johansson till Norrbottenskuriren.

Fyra finska män som är kopplade till mannen sitter häktade i Finland, där en liknande brottsutredning pågår. Domen kommer den fjärde augusti, och mannen sitter häktad tills dess för att förhindra att han begår fler brott under tiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!