Kyrkan kritiseras för Prideengagemang

Svenska kyrkan tillsammans med Sensus satsar stort på årets Pridefestival med normkritiska workshops, seminarier och gudstjänster. Bland annat hålls seminarierna "Varför påven har fel - ett queerteologiskt brandtal", "Kyrkobröllop för alla?" och "Kristen och queer - hur poly är Gud?".

– Det är problematiskt när kyrkan går emot sin egen bekännelse och Bibelns syn på sexualitet, säger Erik Johansson, präst i Sörbykyrkan i Örebro, till Dagen.

Det genuina engagemanget för HBT-rörelsen är djupt ifrågasatt internt och kritiseras för att gå i bräschen för gayrörelsen.

Jonas Persson, som arbetar för Högalids församling under Prideveckan, tror inte att Svenska kyrkan kommer att sluta "företräda heteronormen", vilket han tycker är bra. Även om enskilda kristna kan driva frågorna, ska inte kyrkan gå i bräschen är hans uppfattning.

– Svenska kyrkans teologi är oerhört bred. Det sägs mycket inom Svenska kyrkan som jag inte håller med om, jag är inte särskilt queerteologisk, men jag tycker det är roligt med tänkare som vågar ifrågasätta. Det är en intellektuell utmaning som jag inte tror är farlig, säger Jonas Persson till Dagen.

Vid ett seminarium arrangerat av Svenska kyrkan ifrågasätts skapelseberättelsen ur ett queerperspektiv.

–Vi skulle kunna dissa Bibeln och säga att den inte bygger på sanningar, men då upprätthåller vi den kulturella klyftan mellan religion och samhälle. Vi ska i stället destabilisera samtida antaganden. Om vi tänker utifrån en queerläsning av Bibeln skapar vi nya relationer till texten och de ärenden den talar om, sa Malin Ekström, doktorand vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet, under seminariet, enligt Dagen.

Ekström talade även om osäkerheterna i att den första människan på jorden var man eller kvinna.

– Om Adam var en man finns det fortfarande tvetydigheter. Vi har, inledningsvis, bara Adam och Gud. Howard Eilberg-Schwartz argumenterar så här: Är det obehag för en homoerotisk relation mellan Adam och Gud som gör att man velat slå fast könsordningen i skapelseberättelsen?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!