Pridefestivalen anmäls till KO

- 17/06/2009, 15:00 -

Samarbete med tobaksföretag granskas.

Festivalen Stockholm Pride går av stapeln i juli och brukar vara ett hett diskussionsämne. Festivalen har flera olika samarbetspartners. Däribland tobaksföretaget British American Tobacco. Det har nu framkommit att samarbetet kan vara olagligt.

Konsumentverket har fått in en anmälan om olaglig marknadsföring av tobaksprodukter som ska strida mot tobakslagen. KO kommer nu att granska samarbetet med tobaksföretaget.

Nyheter24 pratade med Claes Nyberg, ordförande för föreningen Stockholm Pride om samarbetet.

Hur tänkte ni kring samarbetet med tobaksföretaget?

– Vi försöker alltid att lyssna på besökarnas behov och önskan. Eftersom Pride är en livsstilsfestival så är det många som vill köpa tobaksvaror när de besöker festivalen. Därför valde vi att samarbeta med företaget.

Är det deras enda roll, att genomföra försäljning på området?

– Jag kan inte säga exakt hur avtalet lyder för varje enskild samarbetspartner eftersom det är hemligt. Men i utbyte mot att ett företag får synlighet går de in med värden i form av varor eller tjänster. Det är samma sak om ett hotell sponsrar. I utbyte mot att de exponeras så får vi tillgång till hotellrum som vi har behov av.

Har ni samarbetat med tobaksföretag förut?

– Jag kan inte riktigt svara exakt på vilket samarbete som har förekommit ända sedan starten men vi har ju samarbetat med British American Tobacco i flera år.

Vilka åtgärder kommer att genomföras nu?

– Vi har nu tagit bort logotypen från hemsidan tills vidare och vi kommer även att svara på utredningen. Vi följer alltid svensk lag, så är det någon information som framkommer som är ny för oss åtgärdar vi det.

Hur påverkar det här ert samarbete med tobaksföretaget?

– Vi för löpande en diskussion med alla våra samarbetspartners utifrån den information vi har. Om den praxis vi tidigare har följt ändras får vi diskutera hur vi löser situationen då i det enskilda fallet.

Varför tror du att ni har blivit anmälda just nu?

– Pridefestivalen är för vissa en ganska kontroversiell festival så jag kan tänka mig att någon har gjort en anmälan för att försöka skapa en negativ bild av Pridefestivalen, frikyrkliga grupper till exempel.

Så du menar att det är uppgjort?

– Eftersom flera samtidigt nås av samma information och ställer samma fråga till oss har vi svårt att se att det är en slump, avslutar Pridefestivalens ordförande, Claes Nyberg, för Nyheter24.

Skrivet av: