Tisdag 27 Sep
Stockholm

S-regering lovade Saudi spionhjälp

Den förra regeringen lovade att hjälpa Saudiarabien med signalspaning. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den förra s-regeringen, ledd av Göran Persson lovade att hjälpa Saudiarabien med signalspaning. Det framgår av ett avtal om militärt samarbete som slöts mellan den socialdemokratiska regeringen och Saudiarabien 2005, skriver Dagens Industri (DI).

"Innehållet i samarbetsavtalet är kontroversiellt, då FRA-debatten de senaste dagarna har handlat om huruvida alliansregeringen kan tänka sig utbyte inom signalspaning med diktaturer", skriver DI på nätet.

Bland andra socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin har gått till hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt (m) sedan denne gjort ett uttalande som tolkades som att Bildt anser att FRA kan samarbeta med diktaturer.

Avtalet mellan den dåvarande socialdemokratiska regeringen och Saudiarabien undertecknades av försvarsministern Leni Björklund och kronprins Sultan bin Abd al-Aziz. Det ska gälla i fem år och förnyas sedan automatiskt om inget av länderna säger upp avtalet. Enligt uppgifter till DI har hittills inget utbyte med saudisk underrättelsetjänst skett.

Saudiarabien har ingen allmän rösträtt och makten är samlad hos kungafamiljen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.