S-regering lovade Saudi spionhjälp

Den förra regeringen lovade att hjälpa Saudiarabien med signalspaning. (TT)


Den förra s-regeringen, ledd av Göran Persson lovade att hjälpa Saudiarabien med signalspaning. Det framgår av ett avtal om militärt samarbete som slöts mellan den socialdemokratiska regeringen och Saudiarabien 2005, skriver Dagens Industri (DI).

"Innehållet i samarbetsavtalet är kontroversiellt, då FRA-debatten de senaste dagarna har handlat om huruvida alliansregeringen kan tänka sig utbyte inom signalspaning med diktaturer", skriver DI på nätet.

Bland andra socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin har gått till hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt (m) sedan denne gjort ett uttalande som tolkades som att Bildt anser att FRA kan samarbeta med diktaturer.

Avtalet mellan den dåvarande socialdemokratiska regeringen och Saudiarabien undertecknades av försvarsministern Leni Björklund och kronprins Sultan bin Abd al-Aziz. Det ska gälla i fem år och förnyas sedan automatiskt om inget av länderna säger upp avtalet. Enligt uppgifter till DI har hittills inget utbyte med saudisk underrättelsetjänst skett.

Saudiarabien har ingen allmän rösträtt och makten är samlad hos kungafamiljen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Armenien vädjar om FN-övervakning

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

3 timmar sedan
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

3 timmar sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

3 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

igår 21:30
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.