Bildt ombeds stödja kristna indier

Utsatta kristna indier söker stöd från Sverige. (TT)


I ett brev till utrikesminister Carl Bildt vill Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet att regeringen stödjer Indiens lilla kristna minoritet. Organisationerna hoppas på diplomatiska påtryckningar genom EU.

Ett femtiotal kristna indier har mist livet och tiotusentals befinner sig, enligt organisationerna på flykt på grund av religiöst våld. Värst är situationen i området Orissa på östkusten.

– Våldsamheterna har pågått en längre tid. Nu har vi fått rapporter om att det har ökat, säger Sven-Bernhard Fast, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, till TT.

Han hoppas att Bildt ska samla EU till tydligare diplomatiska påtryckningar mot regeringen i New Delhi.

– Den religionsfrihet som finns konstitutionellt i Indien praktiseras inte ute i buskarna. Det här är inte bara en religionsfråga, det är en social och socioekonomisk fråga i stor utsträckning. Religionen används som en markör i sammanhanget, säger Fast.

Omkring två procent av Indiens befolkning på över en miljard är kristna.

Skrivet av:

Senaste nytt

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.

Kablar i Röda havet förstörda

Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.

Svagt nedåt på Wall Street

1 timme sedan
New York-börsen backade på handelsveckans första dag, men de ledande indexen flyttade sig inte mycket. Breda S&P 500-index tappade 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,3 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,4 procent.

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

1 timme sedan
Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.