Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt ryckte ut för Bildt

- 28/10/2008, 16:50 -

Nyheter24 minns utrikesministerns stormiga höst.

Fredrik Reinfeldt ryckte ut för Carl Bildt. Men han gjorde det inte för Cecilia Stegö-Chiló och Maria Borelius. Det kombinerat med att utredningen om mutbrott mot honom lades ner räddade Bildts fortsatta politiska karriär.

Anmälningarna haglade över utrikesminister Carl Bildt bara några månader efter att han började på posten 2006. Han KU-anmäldes av oppositionen. Riksdagsledamot Ulf Holm (mp) tyckte att det "luktade muta". Överåklagare Christer van der Kwast inledde en utredning om mutbrott mot honom. Detta för att han, samtidigt som han företrädde regeringen, satt i flera bolagsstyrelser och räknade sina optioner.

Han kritiserades främst för sin medverkan i Vostok Nafta och Lundin Petroleum, som hade och fortfarande har affärsintressen i tredje världen.

– Vi ska akta oss för att göra en mediedomstol, sa Fredrik Reinfeldt, enligt Sydsvenskan.

Och Bildt stod på sig.

– Allt har gått fullständigt enligt regelboken, försäkrade Bildt i samband med en presskonferens som han kallat till för att ”klarlägga saker och ting” efter storbråket som bröt ut vid en intervju i TV4.

Hårdast i kritiken var Expressens ledarsida som krävde hans avgång. Dåvarande politiske redaktören PM Nilsson skrev den 11 januari 2007: "Carl Bildt är en skrupelfri affärsman som aldrig borde ha blivit utrikesminister".

Christer van der Kwast valde senare att inte åtala Bildt eftersom han inte kunde styrka brott.

Skrivet av: