Bildt räddade sina miljoner

Utrikesministern klår börshajarna. Han sålde sina aktier i tid.


Carl Bildt tacklade finanskrisen rätt. Han hade kunnat stå på bar backe, men gjorde miljonklippet. I dag är det nämligen Sveriges utrikesminister och inte finansvalparna på Wall Street som sover gott om nätterna.

Kollegor inom politiken lät Bildt löpa gatlopp i pressen för närmare två år sedan när det visade sig att han satt i flera styrelser samtidigt som han företrädde regeringen. Fokus hamnade på investmentbolaget Vostok Nafta, nuvarande Vostok Gas, som hade knutit Bildt till sig. I bolaget hade han 15 000 optioner som betalning för jobbet som styrelseproffs. Om aktierna hade varit kvar, och han drabbats av finanskrispanik, hade utrikesministern gjort en riktigt usel affär.

Ifall optionsprogrammet hade löpt ut i oktober hade Bildt gått miste om miljonerna. Men han kan glädja sig åt att så inte var fallet. På närmare ett år har Vostok Gas aktie rasat med närmare 90 procent, och värderas i dag till 74 kronor per aktie på Stockholmsbörsen.

Den 15 december 2006 löpte optionsprogrammet ut och då fick Bildt aktier, som såldes vid ungefär samma tidpunkt, värderade till 450 kronor per aktie. Hans teckningskurs var 141 kronor per aktie. Utrikesministern kunde då göra en storvinst på 4,8 miljoner kronor.

Förutsatt att Bildt hade utlöst optionen men behållit aktierna och sålt dem i oktober hade han gjort en förlust på cirka 1,2 miljoner kronor.

Fast utrikesministern kanske inte sitter med någon kristallkula eller litar på slantsingling. Det var nämligen inte hans beslut att sälja aktierna i december 2006. Inte heller fick han någon särbehandling i och med att programmet löpte ut då.

Det spekuleras i att det inte heller var hans beslut att sälja aktierna då han hade diskretionär förvaltning. Det innebär att aktierna förvaltas i en särskild portfölj, som följer de specifika placeringsramar som Bildt då skulle ha bestämt. Med andra ord skulle en försäljning av aktierna ske oberoende av den aktuella värderingen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.