Lördag 21 Maj
Stockholm

Kumlas nya superbunker

Säkerhetsavdelningen med plats för 24 intagna invigdes i går.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I går invigdes en ny säkerhetsenhet på Kumlaanstalten med plats för 24 intagna. Här är det tänkt att fångar som tidigare försökt rymma ska sitta. Övervakningen är maximal och kriminalvården kallar det för en anstalt i anstalten.

– Här sitter de som har försökt att rymma tidigare eller varit med och planerat fritagningar. Det kan också vara de som ingår i internationella nätverk och har kontakter med mycket pengar inblandade, som utgör en större risk än normalfången, säger Kenneth Gustafsson, kriminalvårdschef på Kumlaanstalten.

Den nya bunkern byggdes med anledning av de många rymningar som skedde för fem år sedan. Under sommaren 2004 rymde fångar från anstalter i Norrtälje, Kumla, Hall och Mariefred.

I höst öppnas 24 liknande platser på Hall i Södertälje. Under 2010 öppnar en säkerhetsenhet med tolv platser i Saltvik utanför Härnösand.

Under veckan kommer de första fångarna i Kumla flytta in i de nya cellerna men till en början blir avdelningen ändå bara halvfull. Säkerhetsenheten kommer att ha dubbelt så mycket personal som en vanlig avdelning. De kommer att genomgå en specialutbildning under några månader med bland annat kurser i självskydd.

Trots att det är de mest rymningsbenägna fångarna som ska placeras på avedlningen kommer de få möjlighet att umgås i grupp.

– Svensk lag tillåter inte att de sitter helt isolerade, säger Kenneth Gustafsson till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt