Sveriges mest kriminella till allmän beskådan

"Det är givetvis inte bra att dessa listor har kommit ut."


I Sveriges undre värld har ett av polisens mest massiva spaningsarbeten blottlagts.

Polisen tonar ner faran

Information från Alcatrazlistan och Novalistan cirkulerar just nu runt bland Sveriges kriminella. Det handlar om uppgifter om bland annat alternativa bostadsadresser, telefonnummer och vilka fordon personerna använder.

Hur listorna kunnat hamna på villovägar och vad det innebär för polisens arbete mot grov organiserad brottslighet är ännu inte klarlagt. Klart är att polisen försker tona ner faran.

Men frågan är hur mycket skada detta öppna sår egentligen drabbar polisens arbete, särskilt med tanke på den nya samverkansstrategin mot grov organiserad brottslighet - GOB, som lanserades den första juli i år?

–Det är givetvis inte bra att dessa listor har kommit ut. Men det får endast marginella konsekvenser eftersom listorna enbart innehåller namn på kriminella och personer i dess närhet, säger Maria Svensson, pressjour på rikskriminalen, och påpekar att listorna inte innehåller information kring polisens metoder eller hur de jobbar för att stävja grov organiserad brottslighet.

Trots att uppgifterna läckts från Stockholms länskriminal berör de flera myndigheter i hela Sverige.

– Alcatrazlistan är ett nationellt samarbete så då påverkar det ju hela landet.

"Handlar inte om polisläcka"

Enligt DN, som tagit del av en del av dokumenten, innehåller listorna inte enbart information om kriminella personer utan också om exempelvis släktingar, bekanta och eventuella flickvänner. Även dessa noteras med personnummer, adress, fordon med mera.

Hur uppgifterna kunnat läcka från polismyndigheten i Stockholm vill inte länskriminalens presstalesman Ulf Göranzon kommentera i nuläget.

–Det handlar inte om en polisläcka. Uppgifterna har åtkommits genom något brott, säger Göranzon till Nyheter24, och påpekar att en förundersökning har inletts.

När kan vi få reda på mer om vad som har hänt?

–Som sagt, det pågår en förundersökning. Sedan dröjer det tills vi samlat in tillräckligt bevis till en åklagare som sedan beslutar om att väcka åtal. Det kan ta flera månader eller bara några dagar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!