Staten inleder storoffensiv mot kriminella gäng

Regeringen ska bryta ned den organiserade brottsligheten. Men har de glömt att skydda personerna på frontlinjen?


Slutligen ska Sverige få bukt på den organiserade brottsligheten. Regeringens strategi omvandlas från retorik till praktik med denna "unika samverkan mot grov organiserad brottslighet". Eller GOB-satsningen som den kallas.

–Den här satsningen har ju funnits tidigare inom polisen. Det unika är myndighetssamverkan. Bestämmer vi oss för att gå på ett ärende då ska alla myndigheter gå åt samma håll. Besluten som fattas vid mötena är alla myndigheter bundna av, säger Tommy Rydfors, ordförande i det operativa rådet i GOB-satsningen och även biträdande chef på rikskriminalen, till Nyheter24.

Men med satsningen kommer hoten, våldet och trakasserierna att öka mot myndighetspersoner. En tjänsteman från kronofogden har plötsligt en helt annan hotbild mot sig. Något som Rydfors är medveten om.

– Ja, så är det ju absolut.

Personer som inte är vana kan uppleva en ökad hotbild

Även Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, tidigare kriminialreporter, bekräftar det.

–Ja. Det kommer att öka. Och det är ju också uppenbart att hotbilden mot tjänstemän och myndighetspersoner som tidigare inte varit vana vid det kan komma att uppleva en ökande hotbild, säger Gyllander.

–Poliser är ju vana vid hotbilder. Men skattemyndigheten, till exempel, kanske inte är det på samma sätt och måste ju då förstärka sin säkerhet.

Varje myndighet tar hand om sin egen säkerhet

Att säkerheten hos de olika myndigheter som är inbladade i GOB-satsningen, åklagarmyndigheten, ekobrottsmyndigheten, säkerhetspolisen, skatteverket, kriminalvården, kronofogdemyndigheten, kustbevakningen och tullverket, inte samordnas utan sköts inom respektive myndighet är något som är självklart, enligt justitieministern Beatrice Asks pressekreterare Martin Valfridsson.

–Kompetens och förmåga att ta hand om sin egen personal måste byggas upp inom respektive myndighet, säger Valfridsson som också påpekar att satsningen kommer öka hoten.

–Så är det ju. När de kriminella organisationernas utrymme minskar så ökar hoten.

Satsningen leder till fler hot

Samtidigt kommer en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) som förklarar att den ökade satsningen mot grov organiserad brottslighet lett till en ökad hotbild mot landets åklagare.

På Ekobrottsmyndigheten menar Fredrik Holmberg, säkerhetsskyddsansvarig, att just deras arbete - att aktivt jaga brottsutbytet - kan leda till ett ökat tryck mot medarbetarna.

Kartläggning av anställda

– Därför gör vi en rad olika åtgärder. Bland annat försvårar vi kartläggningen av våra anställda. Ger ett bättre fysiskt skydd och ökar säkerhetsmedvetandet. Nyckelpersoner kommer så klart få ett extra ökat skydd.

Men myndigheten har inte fått något ökat anslag för de nya säkerhetsåtgärderna.

–Nej, det har vi inte fått. Men vi har sökt om det för nästa år, försäkrar Holmberg.

– Det är något vi behöver och vill ha.

Man ska inte måla fan på väggen

Men säkerhetstänkandet tycks vara olika hos de olika myndigheterna. Hos kronofogden anser Peter Johansson, kontorschef på skattekontoret mot ekobrott i Stockholm, att det inte är speciellt vanligt med hot och trakasserier mot medarbetare.

–Därför har vi endast förebyggande åtgärder. Som till exempel ett ökat säkerhetstänkande.

– Man ska inte måla fan på väggen, säger Johansson.

Självklart har säkerhetspolisen ett övergripande ansvar för säkerhetsfrågor. De jobbar även aktivt mot otillåten påverkan på viktiga samhällsfunktioner.

Men med denna nya samverkanssatsning mot grov organiserad brottslighet kommer, som vi sett, hoten att öka mot personer i organisationer som tidigare inte haft någon hotbild mot sig.

Regeringens massiva satsning mot den organiserade brottsligheten, GOB-satsningen, inleds med full kapacitet nu på onsdag den första juli.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!