Polisens hemliga listor har läckt ut

- 04/08/2009, 06:58 -

Nu cirkulerar polisens information om yrkeskriminella i Sveriges undre värld.

I ett omfattande nationellt samarbete mellan Rikskriminalpolisen, Säpo, Skatteverket och Åklagarmyndigheten har den så kallade Alcatrazlistan över Sveriges mest aktiva kriminella framställts.

Polisen har haft misstankar om att den sekretessbelagda informationen ska ha läckt ut sedan ett halvår tillbaka men det är först nu som farhågorna har kunnat bekräftas. Också Novalistan, ett dokument om organiserad och systemhotande kriminalietet i Stockholm, ska ha läckt ut. De båda listorna innehåller även uppgifter om människor i brottslingarnas omgivning, som exempelvis släktingar, bekanta och eventuella partners.

Nu säljs informationen i Sveriges undre värld och ett av polisens mest massiva spaningsarbete har blottlagts. Men när Nyheter24 ringde länskriminalens presstalesman Ulf Göranzon verkade han inte orolig över informationsläckaget.

– Vi utgår från att de kriminella känner varandra i ganska stor utsträckning och att de är på de klara med vad det är för typ av uppgifter vi har, säger Göranzon.

Göranzon understryker även att sådan här information är en färskvara och att listorna på många sätt kan ses som inaktuella. Men han tror ändå att läckaget kan försvåra polisens framtida utredningar.

– Det som möjligtvis kan ses som en nackdel är ju att man blir medveten om att man finns med på en sådan där lista och då kan man utgå från att man uppträder lite mer återhållsamt för att göra det svårare för polisverksamheten att fortsätta med sin kartläggning, förklarar Göranzon.

Polisen har nu inlett en stor utredning för att kunna förstå hur de hemligstämplade listorna har kommit ut.

– Det pågår en förundersökning för närvarande och vi ska försöka skapa klarhet i hur den här informationen har lämnat oss. Vi vet inte för närvarande vad det är som har hänt, men det är inte någon polis som är misstänkt utan uppgifterna har åtkommits genom något brott, berättar Göranzon för Nyheter24.

Skrivet av: