Janssons tre fiaskoår som VD för SAS

Efter att Mats Jansson tillträdde som VD har SAS gjort en sammanlagd förlust på drygt 8 miljarder kronor.


I januari 2007 tog Mats Jansson, tidigare vd på Axel Johnson-koncernen över spakarna som vd för SAS. Bolaget var redan vid den tiden långt ifrån finansiell balans.

Janssons uppdrag var att göra bolaget så lönsamt att det på sikt skulle vara möjligt att genomföra nödvändiga investeringar. Det har ännu inte skett.

När Jansson tog över att bolaget lovade han att han skulle modernisera det statliga bolaget innan 2012.

I en kvartalsrapport på onsdagen visar flygjätten, tvärtemot Janssons långsiktiga förhoppningar, en förlust på nästan en miljard kronor. Ett resultat av detta blir att mellan 1 000 och 1 500 kommer sparkas. De som får behålla jobbet ska få sina löner sänkta. Men det är ännu oklart om Jansson kommer att göra detsamma.

SAS pressavdelning vill överhuvudtaget inte kommentera huruvida Jansson kommer sänka sin egen årslön - som ligger på mellan tio och tolv miljoner i dag - i samband med det nya sparpaketet.

Nyheter24 har på onsdagen sökt Mats Jansson för en kommentar.

Efter att Jansson tillträdde som VD, januari 2007, har SAS gjort en sammanlagd förlust på drygt 8 miljarder kronor. Samtidigt har aktien sjunkit med ofattbara 80%, det totala börsvärdet har sjunkit med drygt 7 miljarder.

Mats Jansson tar inte på sig något ansvar när han kommenterar uppgifterna på onsdagseftermiddagen. Jansson pekar, enligt E24, på det "historiska arvet" och att företaget har kollektivavtal som är från forntiden. SAS ska nu enligt Jansson ta itu med just det problemet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.