Lördag 16 Okt
Stockholm

Flygplan på väg mot Kina bombhotat

Rapporterades först som en kapning av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett afghanskt flygplan på väg mot Xinjiang ska på söndagen ha blivit bombhotat.

Händelsen rapporterades först som en kapning av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Senare ändrade Nya Kina sig och uppgav att det var fråga om ett bombhot.

Omständigheterna är fortfarande oklara, men det framgick på söndagskvällen svensk tid att planet hade landat i Kandahar i Afghanistan.

Planets destination var Xinjiang i västra Kina men enligt Nya Kina bestämde man att det inte skulle få landa där. Säkerhetsåtgärder vidtogs trots det på stadens flygplats, bland annat hade beväpnad polis kommenderats dit.

En talesman för Afghanistans ambassad i Peking sade efter att ha varit i kontakt med flygbolaget att Kina hade gett order om att planet måste landa i Afghanistan. Något besked om ett bombhot hade inte lämnats enligt ambassaden. Afghanska luftfartsmyndigheter förnekade helt att det skulle ha förekommit hot.

Händelsen kan ha politiska motiv då det politiska våldet i Afghanistan har ökat inför det förestående valet den 20 augusti.

I Xinjiang är motsättningarna stora mellan den uiguriska befolkningen och inflyttade hankineser. Till följd av den kinesiska invandringen är uigurerna numera i minoritet och hävdar att deras rättigheter kränks. Uigurerna är muslimer och talar ett turkiskt språk. I sammanstötningar som inträffade i Xinjiang i juli dödades minst 197 personer enligt kinesiska myndigheter. Exiluigurer uppger betydligt högre tal. Oroligheterna har varit de värsta i Xinjiang på årtionden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela