Fredag 7 Okt
Stockholm

S kritiserar nytt försvarsförslag

Regeringen vill spara på försvaret. Något S kritiserar. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Regeringen vill spara ytterligare på försvarets material. "Hattigt och fnattigt", kommenterade socialdemokraternas Håkan Juholt. Han är kritisk mot att regeringen inte har haft någon dialog med oppositionen.

Juholt, mångårig ledamot av försvarsberedningen, vänder sig i mycket skarpa ordalag mot att regeringen inte velat ha en bred överenskommelse om försvarspolitiken.

Det är hattigt och det är fnattigt och det är kortsiktigt och oseriöst och skapar inte förtroende. Det har skett helt och hållet utan dialog med oppositionen och man vill inte ha långsiktighet, säger han.

Det finns säkerligen inslag i detta som är rätt och riktigt, jag har ingen anledning att betvivla det, men ett sådant här viktigt område som har skötts så genuint dåligt förtjänar att man arbetar fram de stora frågorna i bredare politiska sammanhang. Jag har sagt det hela våren och hela sommaren, men det är en stängd dörr.

Juholt hade hoppats på ett samarbete mellan försvarsberedningen och genomförandegruppen och anser att ett sådant också utlovats. Enligt Juholt har försvarsministern i ett brev till båda grupperna bett om "samordning".

Ingen dialog har förekommit, säger han.

I regeringens förslag pekas en rad projekt ut som kan avbrytas. Det gäller bland annat renoveringen och modifiering av stridsfordon 90 och stridsvagn 122. Sammanlagt vill man minska anslaget med drygt 2,3 miljarder kronor 2011, för att nå ytterligare effekter åren därefter.

En del av pengarna som sparas in används för att stärka förbandsverksamheten. Regeringens förslag är att förbanden får ytterligare 139 miljoner kronor 2009, 269 miljoner 2010 och 811 miljoner kronor 2011.

Tre projekt som regeringen vill stoppa berör BAE Systems. Under årens lopp har försvaret köpt in 549 stridsfordon 90 av företaget.

Vad det innebär måste vi nu diskutera med vår kund och analysera läget, säger Marinette Radebo, kommunikationsdirektör på BAE Systems.

Hur stort inkomstbortfallet blir kunde hon i dag inte ange.

Det är framför allt på underhåll och vidareutveckling som det kan få konsekvenser, säger hon.

TT: Konsekvenser för de anställda?

Det är lite för tidigt att säga eftersom vi ännu inte vet omfattningen av den här neddragningen. Det får vi återkomma till, säger hon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.