Svensk nyckelpiga hotad

Den asiatiska harlekinnyckelpigan har invaderat landet och hotar de inhemska arterna.


I nyckelpigornas insektsfamilj finns ett flertal arter. I Sverige är den sjuprickiga nyckelpigan vanligast. Men under nittiotalet började harlekinnyckelpigan, Harmonia axyridis, spridas i Europa. Man gjorde det i ett välmenande försök att använda en icke-kemisk bekämpningsmetod av bladlöss.

Harlekinnyckelpigan hör egentligen hemma i östra Asien men har nu anpassat sig till europeisk natur. 2007 upptäcktes det första exemplaret i Malmö och förra året fann man den även i Halland. Arten är större än de nyckelpigor som hör till den svenska faunan och kan ha mellan noll och nitton svarta fläckar på röd botten. Men utseendet varierar kraftigt, fläckarna kan också vara orangeröda på svart botten eller svarta mot ljus botten.

– Den kan vara svåra att känna igen, den har så många färgformer. Den är lättast att känna igen på storleken, eftersom den är större än våra inhemska arter, säger Torsten Nordander på Naturhistoriska museet i Göteborg till Göteborgs-Tidningen.

I Nordamerika, där harlekinnyckelpigan började spridas redan under åttiotalet, har den på flera platser helt slagit ut de inhemska arterna. Det är inte enbart konkurrensen om maten som hårdnar när främlingen gör entré, harlekinnyckelpigan ger sig också på inhemska nyckelpigelarverna.

I dag är harlekinnyckelpigan klassad som invaderad främmande art i Sverige och användningen av den som bladlusbekämpare är reglerad. Det skriver Göteborgs-Tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.