Dyr sjukvård på Karolinska

Barnsjukvården på Karolinska är upp till tre gånger så dyr som på Sachsska barnsjukhuset i Södersjukhuset.


Barnsjukvården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är upp till tre gånger så dyr som på Sachsska barnsjukhuset i Södersjukhuset i Stockholm. Någonstans där emellan hamnar vården av sjuka barn på universitetssjukhuset i Lund.

En utredning av ett konsultföretag visar att till exempel behandling av en patient med epilepsi kostar 21 127 kronor för Karolinskas barnsjukvård på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och Barnens sjukhus i Huddinge, skriver Svenska Dagbladet. På Sachsska kostar den 9 182 kronor och i Lund 16 432.

Att Karolinska är ett högspecialiserat utbildnings- och forskningssjukhus anses inte vara hela förklaringen till de stora skillnaderna.

Nu har politikerna i Stockholmslandstinget begärt revision av Karolinskas och Sachsskas barnsjukvård. Revisionen är ännu hemlig och känslig och ingen politiker vill uttala sig om den.

Den färdiga rapporten och förslagen till förändringar kommer i mitten av december.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år och lämnar minusräntan. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

1 timme sedan
Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Österåker: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Explosion vid flerfamiljshus i Åkersberga.", skriver polisen på sin hemsida.