Fler strokefall kan få proppmedicin

Ny svenskledd studie visar att behandlingen kan ges senare än dagens riktlinjer anger. (TT)


Personer som drabbas av stroke kan behandlas med propplösande medicin i betydligt fler fall än i dag.

Det visar en ny, svenskledd studie.

Enligt gällande riktlinjer måste den propplösande behandlingen, trombolys, sättas in senast tre timmar efter slaganfallet. Men nu visar en studie att det är lika säkert att ge behandlingen efter 4,5 timmar.

Det innebär att man kan hinna ge trombolys till fler patienter.

– Jag tror att det handlar om minst en dubblering, säger professor Nils Wahlgren vid Karolinska universitetssjukhuset, som lett studien, till Göteborgs-Posten.

Undersökningen gjordes med hjälp av ett register där 35 länder medverkar. Man jämförde resultaten för patienter som behandlats inom tre timmar med en grupp som fått behandlingen efter 4,5 timmar. Granskningen visade att de två grupperna klarat sig lika bra, både i det akuta skedet direkt efter trombolysen och vid en kontroll tre månader senare.

Studien presenteras i den brittiska medicintidskriften The Lancet. Nu kan de europeiska riktlinjerna för trombolys vid stroke komma att ändras. Frågan ska diskuteras vid ett möte på Karolinska i höst.

Skrivet av:

Senaste nytt

Polisen i Markaryd rapporterar om arbetsplatsolycka

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

​Genom att välja fonder med låg avgift kan du tjäna tusenlappar i ditt pensionssparande. Nyheter24 har räknat ut exakt hur stor skillnad det faktiskt kan bli i det långa loppet – om du väljer rätt.

Kan bli sänkt ISK-skatt 2025

1 timme sedan
Finansdepartementet arbetar med ett förslag på sänkt skatt på sparande på så kallade ISK-konton. Förslaget kan komma med i nästa höstbudget.

54-åring dödade och styckade sin vän – förvarade likdelarna i frysen

1 timme sedan
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

1 timme sedan
Under eftermiddagen avgör Solna tingsrätt om Tesla ska få sina registreringsskyltar levererade av Postnord, trots pågående strejk. Detta sedan elbilsjätten stämt Postnord.

Boden: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Centrum, polisen kallas till en matbutik", skriver polisen på sin hemsida.