Anna Odell kan få två års fängelse

Konstfackseleven inför rätta i Stockholms tingsrätt i dag.


Konstfackseleven Anna Odell ställs i dag inför rätta i Stockholms tingsrätt.

Odell riskerar fängelse i upp till två år för sin fejkade psykos på Liljeholmsbron i Stockholm, men förnekar själv brott.

– Jag utgår från att Odell kommer att få ett stort utrymme att beskriva hur hon ägnat sig åt det här konstverket, sade Odells försvarsadvokat Claes Borgström i rätten, enligt Nyhetskanalen.

Efter cirka en timme inleddes förhöret med Anna Odell som själv berättade om bakgrunden till projektet och gick igenom händelsen på Liljeholmsbron där hon blev omhändertagen.

Flera förbipasserande stannade för att hjälpa Anna Odell, som kastat av sig skorna, jackan och en tröja och låtsades ha fått en psykos.

Kammaråklagare Stefan Lind menar att Odell planerat allt i minsta detalj.

– Anna Odell hade planerat i detalj vad som skulle hända. Allt var planerat och förberett. Hon spelade sjuk och visste att allmänheten skulle tillkalla polis och hon visste att hon skulle bli omhändertagen. Målet var att hamna just på S:t Görans psykakut, sade åklagaren inför rätten enligt DN.

Den spelade psykosen var en konstnärlig iscensättning av när Odell genomgick en liknande händelse på samma plats 1995. Iscensättningen ingick i Odells examensarbete på Konstfack, som visades senare under året.

Händelsen väckte starka reaktioner och såväl poliser som vårdpersonal har känt sig illa till mods efter bluffen.

Syftet med konstprojektet var enligt Anna Odell att blåsa liv i debatten om den slutna psykiatriska vården.

– Väl på bron fick jag en liknande känsla som jag hade för 13 år sedan, berättade hon i förhöret innan rätten tog lunchpaus runt klockan 11.30.

Rättegången planeras vara avklarad på en dag.

Brotten som Anna Odell anklagas för kan vid en fällande dom ge böter eller fängelse i upp till två år. Norra Stockholms psykiatri kräver skadestånd på 12 350 kronor, vilket motsvarar vårdkostnaderna, skriver DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!