Konstelev polisanmäld av psykakut

Konsteleven som låtsades vara psyksjuk har nu polisanmälts.


Konsteleven Anna Odells simulerade psyksjukdom och utbrott på S:t Görans psykakut i Stockholm har fått konsekvenser.

Hon är nu polisanmäld för bland annat falskt larm, våld mot tjänsteman och misshandel.

Anna Odell började slåss med ett par poliser för att bli intagen på psykakuten. När hon väl kom till akuten fortsatte spektaklet när hon bland annat skrek åt och spottade på personalen. Hennes tanke var att skådespelet skulle bli ett konstverk som en del av hennes examensarbete. Men det har fått kritik både från politiker och sjukhuspersonal. Framförallt är chefen på S:t Görans psykakut, David Eberhard, starkt skeptisk till konstverket.

– Det är ju bara patetiskt. Måla en tavla i stället. Men hon är välkommen hit så ska jag själv spruta henne med Haldol så får vi se hur roligt hon tycker det är. Det blir en fin installation, säger Eberhard till Dagens Medicin.

Eberhard menar även att det är slöseri med samhällets resurser, både sjukhusets och polisens. Anna Odell själv säger till Aftonbladet att hennes konstverk inte är klart förrän i maj och att hon inte vill förklara det närmare innan dess. Men redan innan konstverket har presenterats sågas det av David Eberhard.

– Installationen eller vad det nu skulle föreställa misslyckades. Hon fick bara Stesolid. Om personalen hade trott att hon verkligen var psykotisk hade hon fått neuroleptika, vilket hon inte fick, säger han till Dagens Medicin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".