Lördag 25 Sep
Stockholm

Konstfack betalar inte för Odell

Om Konstfackseleven Anna Odell döms kommer man inte att stå för kostnaderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Den kontroversiella Konstfackseleven Anna Odell klev in på psykakuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm i januari i år och låtsades vara psykiskt sjuk. Hon skrek och spottade på personalen – men allt var iscensatt för ett "konstverk" som skulle bli en del av hennes examensarbete.

På måndag startar rättegången mot Odell, men Konstfack har meddelat att man inte kommer att stå för några böter eller advokatkostnader om hon fälls.

Odell är åtalad för våldsamt motstånd, oredligt förfarande och falsklarm. Sammanlagt kan hon få upp till två års fängelse.

De målsägande, Norra Stockholms psykiatri och sju anställda vid akuten, har lagt ett skadeståndsanspråk på 12350 kronor.

Erik Hellsten, avgående ordförande för studentkåren på Konstfack, menar att Odell får stå för sina handlingar.

– Jag kan förstå om Anna Odell personligen känner sig lurad, med tanke på att hon tagit kontakt med en advokat i förväg för att undersöka att hon inte skulle bli straffad. Men oavsett vilka råd man får har man själv ansvar för sina handlingar. Väljer man att gå utanför det som är lagligt får man vara beredd att ta konsekvenserna, säger Hellsten till SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela