Lördag 17 Apr
Stockholm

Platsbrist för ensamma flyktingbarn

Fler flyktingbarn än beräknat.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Migrationsverket höjer sin prognos för hur många ensamma flyktingbarn som når Sverige i år. Ökningen har lett till akut platsbrist i kommunerna som ska ta emot barnen.

I dag skickade verket sin nya prognos till regeringen. Den visar att antalet ensamkommande barn och ungdomar ökar från 1 200 till 1 400 i år. Och enligt uppgift till TT kan det bli så många som 1 500, en nivå som tros gälla även nästa år.

Nära 80 procent av barnen kommer från Irak, Somalia och Afghanistan - varav de allra flesta från Irak. Trenden har varit ökande under de två senaste åren.

Ännu i början av sommaren hade Migrationsverket tillräckligt med platser i de 126 kommuner som tar emot ensamkommande barn. Men nu står det klart att platsbehovet inte kan tillgodoses. Ytterligare 300 platser krävs.

– Vi ser ett omedelbart behov av ungefär 100 platser inom de närmaste månaderna för att klara situationen i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö dit de nyanlända barnen först kommer, säger Jan-Olov Wallin, verksamhetschef på Migrationsverket, till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela