Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Platsbrist för ensamma flyktingbarn

Nyheter | 30/10/2008 18:11

Fler flyktingbarn än beräknat.(TT)

Migrationsverket höjer sin prognos för hur många ensamma flyktingbarn som når Sverige i år. Ökningen har lett till akut platsbrist i kommunerna som ska ta emot barnen.

I dag skickade verket sin nya prognos till regeringen. Den visar att antalet ensamkommande barn och ungdomar ökar från 1 200 till 1 400 i år. Och enligt uppgift till TT kan det bli så många som 1 500, en nivå som tros gälla även nästa år.

Nära 80 procent av barnen kommer från Irak, Somalia och Afghanistan - varav de allra flesta från Irak. Trenden har varit ökande under de två senaste åren.

Ännu i början av sommaren hade Migrationsverket tillräckligt med platser i de 126 kommuner som tar emot ensamkommande barn. Men nu står det klart att platsbehovet inte kan tillgodoses. Ytterligare 300 platser krävs.

– Vi ser ett omedelbart behov av ungefär 100 platser inom de närmaste månaderna för att klara situationen i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö dit de nyanlända barnen först kommer, säger Jan-Olov Wallin, verksamhetschef på Migrationsverket, till TT.

Skrivet av: