Söndag 20 Jun
Stockholm

Bush stoppade Cheneys krigsplan

George W Bush valde diplomatiska samtal i stället för Dick Cheneys angreppsförslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s förre vicepresident Dick Cheney avslöjar att hans dåvarande överbefälhavare och president George W Bush stoppade planerna på ett militärt angrepp på Iran.

Cheney menade att enda sättet att sätta stopp för Irans atomenergiprogram var genom ett militärt angrepp. Bush å andra sidan förespråkade i stället diplomatiska samtal och satte därmed punkt för krigstankarna.

– Det var inte jag som fick bestämma. Presidenten avgjorde frågan och vi skulle försöka genom diplomatiska förbindelser. Jag menar att vi inte skulle ha kommit någonstans med förhandlingar, om inte iranierna trodde att vi var beredda att använda militära vapen, säger Dick Cheney i en intervju i Fox News Sunday.

I stället valde Bush att lyssna på försvarstoppar, som menade att ett krig med Iran skulle förvärra situationen i Mellanöstern och även i Irak och Afghanistan.

– Och som vi ser i dag håller de fortsatt på med atomenergiprogrammet, och problemet är inte löst, säger Cheney.

I januari i år avslöjades det att George W Bush undanröjt Israels bombplaner mot Iran. 2008 bad Israel USA om lov att få sätta in bunkerbrytande bomber mot anläggningen Natanz. De planerna avfärdade Bush.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela