Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snabbare internet via gamla telenätet

Nyheter | 01/09/2009 12:52

Nya tekniken vdsl2 väntas förändra bredbandskunders användarbeteende.

Fiberkostnaderna tar större och större andelar, samtidigt har Ericsson en lösning på hur datahastigheten kan ökas till en ny rekordnivå. Med anpassningar i gamla telefonnätet kan bredbandskunder surfa snabbare än de flesta kan i dag.

Vissa bredbandskunder kan komma upp i en hastighet på 20 Mbit/s via telenätet, och i vissa fall i högre hastigheter. Åtskilliga telekombolag tittar närmare på tekniken vdsl2.

– Den beräknas ge omkring 80-100 Mbit/s och är en standardiserad lösning som är klar att använda. Men vi har ännu inte fattat något beslut om att lansera tekniken, säger Ove Alm, nätchef för Teliasoneras bredbandsverksamhet, till Svenska Dagbladet.

Efter att Ericsson vidareutvecklat vdsl2 kom man upp i 500 Mbit/s i det gamla telenätet. Med en ny lösning som använder sex kopparledningar slipper man tidigare störningar. Hastigheten gör det möjligt att ta del av riktigt kapacitetskrävande tjänster, och Ericsson bedömer att det går att öka hastigheten med fyra gånger.

– Det är ganska lätt att göra en färdig produkt av det här. Vi kan göra det på 12–18 månader och nu handlar det mest om när efterfrågan blir tillräckligt stor, säger Don McCullough, chef för marknadsföring av Ericssons bredbandslösningar, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: