Fredag 18 Jun
Stockholm

Landsting kan vaccinera på krogen

Stockholms läns landsting planerar för att vaccinera vid universitet och nattklubbar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En stor stark samt en dos influensavaccin. När massvaccineringen mot svininfluensan sätter i gång öppnar Stockholms läns landsting för att vaccinera vid universitet, varuhus och nattklubbar.

– Det är en extraordinär situation och siktar vi på att vi skulle vilja nå 80 procent av stockholmarna är det väldigt, väldigt många vaccinationer vi ska genomföra, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare på Stockholms läns landsting, till Expressen.

Det är de yngre som löper störst risk att smittas av svininfluensan. Och därför tittar landstinget på hur man ska nå målgruppen på bästa sätt. Vaccineringen ska ske så nära ungdomarna som möjligt. Därför hoppas Peter Rönnerfalk på att privata aktörer ställer upp.

– Det måste vara seriöst, och det måste finnas kompetens och en organisation bakom och man måste uppfylla de krav vi har. Men jag tror nog att det finns en hel del varianter faktiskt, säger Rönnerfalk till Expressen.

Förutom en avskild miljö krävs utrustning för att kunna ta hand om eventuella allergiska reaktioner, samt bredbandsuppkoppling för dokumentationen.

Först måste landstingsfullmäktige besluta om vilken ersättning som ska utgå till enskilda vaccinatörer. Summan hamnar på 65 kronor enligt förslaget.

– Sedan står landstinget för vaccin och injekteringsmaterial, säger Peter Rönnerfalk.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela