Fredag 14 Maj
Stockholm

Knarkmissbruket lockar till sig yngre

Ny rapport talar sitt tydliga språk: Missbruket uppkommer genom dåliga sociala förhållanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en ny rapport där missbrukare, som vårdas på något av SiS LVM, blivit intervjuade kommer hälften från trasiga hemförhållanden:

"Varannan intervjuad klient uppger att det förekommit missbruk, psykiska problem eller både och i hans/hennes uppväxtmiljö", står det i rapporten från Statens institutionsstyrelse, SiS.

Samtidigt visar rapporten att fler unga än äldre är beroende av knark.

Var tredje intervjuad missbrukare uppgav också att de antingen är hepatit B- eller C-smittad.

Enligt Björn Fries, den förra regeringens narkotikasamordnare, bör detta tala för en annorlunda narkotikapolitik.

I artikeln "Sverige hatar sina knarkare" målar Fries upp en bild av en ovetenskaplig, men framförallt inhuman svensk narkotikapolitik.

– Vi ser en återgång till 90-talets politik. Då pekade allting åt fel håll. Flera unga testade och antalet tunga narkomaner ökade med ungefär 2 500 per år, sa Fries till Nyheter24.

Fries menar att narkotikapolitiken, då som nu, gjorde misstaget att föra en brottsbekämpande kriminalpolitik. Medan missbruk av narkotika är en socialpolitisk fråga. Och vi kan ju inte kriminalisera sociala bekymmer.

– Tyvärr ser vi ju nu att regeringen vill kriminalisera unga människor, tvångstesta dem och införa urinprover i skolan. Vi vet redan att detta är kontraproduktivt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela