Sverige vänder knarkarna ryggen

"Bör det överhuvud taget finnas tvångsvård vid missbruk?"


Förre landshövdingen Gerhard Larsson är regeringens utredare för missbrukarvård. Nu har han gjort en sammanställning över hur Sverige behandlar sina missbrukare. Och det ser inte bra ut.

"Oacceptabla brister i missbrukarvården”

Enligt Larsson finns det "oacceptabla brister i missbrukarvården” och läget är extra svårt i tider som dessa.

"Missbrukarna verkar vara de första som drabbas av besparingar i den rådande lågkonjunkturen", skriver Larsson på Dagens Nyheter i dag.

Missbruket kostar Sverige 100 miljarder

Enligt Larsson finns det klara brister i den svenska modellen. Och missbrukets samhällsekonomiska kostnader, som i dag rör sig om minst 100 miljarder, skulle kunna minskas om Sverige förändrar den dåliga samordningen och ovetenskaplia synen på missbruk.

Gerhard Larsson presenterar fyra allvarliga problem som han anser skadar både missbrukarna och samhället i stort.

Politiker vill inte ta upp striden

För det första har missbruks- och beroendevården alldeles för låg prioritet inom sjukvården. Det finns ingen vilja hos politiker att strida för mer anslag. De verkar också drabbas hårdare i tuffare tider som dessa.

Sedan pekar också Larsson på det omänskliga bemötandet många missbrukare upplever.

"Många brukare vittnar om ett kränkande bemötande som ibland framstår som närmast diskrimineringsliknande", skriver Larsson.

Det tredje problemet handlar om misskommunikationen mellan landsting och kommun, vilka är de instanser som har ett delat ansvar för missbrukarvården. Här anser Larsson att vi kan lära oss av våra grannländer Norge och Danmark som koncentrerar ansvaret till en instans.

Bör vi införa läkemedelsassisterad behandling med Metadon eller Subutex/Subuxone?

Och slutligen: Sveriges användning av tvångsvård för missbrukare. Missbrukaren isoleras från droger ett par månader men får ingen ordentlig förebyggande vård. Det sker ingen uppföljning.

"Det kan också diskuteras om det inte även inom tvångsvården borde vara möjligt att inleda en av de mer effektiva behandlingsmetoderna vid opiatberoende (heroin, opium, mm), så kallad läkemedelsassisterad behandling med Metadon eller Subutex/Subuxone", skriver Gerhard Larsson på Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.