"Kärnkraftsterrorist" får 10 000

Männens raklöder misstogs för bomber. Anklagades för terrorism. Nu får de pengar av staten.


Arbetsdagen på kärnkraftverket i Oskarshamn den 21 maj 2008 tog sig en obehaglig vändning för mannen som senare kom att bli känd som "Oskarshamnsterroristen".

Med sig in hade han en påse. Plötsligt började larmet i säkerhetskontrollen pipa. Påsens innehåll gav utslag för sprängmedel. Men innehållet var något helt annat.

– Nu är jag stämplad som terrorist för resten av mitt liv, sa den ena mannen efter den fruktansvärda händelsen till Expressen.

För två dagar sedan beslutade justitiekanslern att han får en ersättning på 10 000 kronor. Men pengarna kan inte tvätta bort stämpeln.

"Jag har blivit exponerad som terrorist i svenska och utländska medier, vilket har medfört att jag aldrig kan åka till USA eller återvända till mitt hemland Kroatien. Att jag blivit känd som "Oskarshamnsterroristen" har gjort det svårt att få ett nytt arbete", har mannen sagt.

Påse med rakvatten misstogs för bomb

Han berättar att han fick en vitblå IFK Norrköping-påse av sin arbetskamrat på morgonen innan jobbet. Påsen innehöll rakvatten och raklödder.

När han kom fram till kärnkraftsverket stoppades han av säkerhetspersonal. Med en finkänslig detektor visiterade de honom.

–Det pep högt två gånger. Det gav utslag på påsen, men inte på kläderna eller mina händer. Jag fick följa med vakterna till chefen för säkerhetsavdelningen. Där berättade jag att jag fått påsen av min kamrat.

Misstänkt för terrorism

Polisen tillkallades omedelbart. Männen togs in till förhör. Senare anhölls de, misstänkta för förberedelse till sabotage.

Polisen gjorde en omfattande undersökning. Sökte igenom männens hem, baracker och deras bilar. Ingenting hittades. Och polisen var heller inte säkra på att det man hittat i påsen var spår av sprängämnen.

För den utlandsfödda mannen, som under delar av livet haft det trassligt och dömts för flera brott, satte händelsen djupa spår.

I fyra år försökte han få jobb på kärnkraftverket i Oskarshamn men nekades. Men den 12 maj 2008 tilläts han börja arbeta där. En vecka senare misstänks han för terrorism.

–Jag har lämnat mitt kriminella liv bakom mig. Varför ska jag inte kunna få jobba som alla andra människor?

Besöket på polisstationen väckte obehagliga minnen från ett bortglömt förflutet. Han fick klä av sig alla sina kläder. Kroppsvisiterades. Pressades i förhör. Och var under ett helt dygn misstänkt för terrorism.

Ett dygn senare blev det klart att påsen faktiskt innehöll rakvatten och raklödder släpptes männen. Trots det var de fortfarande avstängda från jobbet. Båda sökte senare ersättning för det enorma lidande händelsen orsakat. Men fick avslag eftersom de var anhållna i mindre än 24 timmar.

För två dagar senare beslutade dock Sveriges justitiekansler, Göran Lambertz, att männen ska få 10 000 kronor vardera.

"Mot bakgrund av att mannen har varit misstänkt för ett mycket allvarligt brott och att omfattande publicitet i medierna har förekommit i samband med frihetsberövandet, finner Justitiekanslern att han bör tillerkännas ersättning med ett belopp som är väsentligt högre än det som vanligen utgår vid ett frihetsberövande av aktuelll varaktighet", står det i beslutet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!