Fredag 21 Jan
Stockholm

Forskare ville döda Sarkozy

Arbetar vid världens största partikelfysiklaboratorium - skapade dödslista på högt uppsatta europeiska politiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FRANKRIKE. En av världens främsta fysikforskare har gripits av den franska underrättelsetjänsten – och åtalas nu för terrorism.

Adlne Hicheur, 32, greps i förra veckan tillsammans med sin bror efter att man spårat hans internetkontakter till al-Qaida i islamiska Maghreb, vilket är den nordafrikanska grenen av terroristgruppen.

32-åringen, som har algeriskt påbrå, ska ha kontaktat organisationen och visat intresse för att utföra en terroristattack, men han ska inte ha börjat med några konkreta förberedelser vid tiden för gripandet, skriver The New York Times.

Dessutom ska han ha skapat en "dödslista" där högt uppsatta europeiska politiker fanns med. På listan fanns bland annat den franska presidenten Nicolas Sarkozy uppskriven.

Enligt uppgifter var en av planerna att attackera Total, ett multinationellt oljebolag med verksamhet i flera europeiska länder.

En attack mot Total skulle ha kunnat orsaka en explosion tillräckligt stor för att förstöra hela London.

Hicheur är en av över 7000 forskare som arbetar vid världens största partikelfysiklaboratorium, Cern, som är beläget i Schweiz nära gränsen till Frankrike.

32-åringen beskrivs som mycket intelligent och har doktorerat i partikelfysik. Dock ska han inte ha haft någon tillgång till material som kan användas för terrorism.

– Vi har radioaktiva ämnen, men inte i sådana mängder att det kan användas för en terroristattack. Det skulle inte vara mödan värt att försöka lägga beslag på det, säger Cerns presschef James Gillies till Svenska Dagbladet.

Världens största partikelaccelerator finns i Cern och har byggts för att försöka återskapa hur universum och all materia uppkommit.

Misstänks för terrorism:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela