Fosterbarn mår oväntat bra

Nattsvarta rubriker har präntat in myten - fosterbarn mår inte bra. Men Karlstads kommun ger en annan bild av sanningen.


KARLSTAD. Den allmänna bilden torde vara den att fosterbarn inte mår bra av en nomadisk och rotlös barndom. Och att de ofta hamnar i en socialt knepig situation också i vuxen ålder. Men en studie som gjorts i Karlstad kommuns regi tyder på något helt annat. Sen 1999 har familjehemsenheten intervjuat placerade ungdomar. Och de flesta tror på framtiden.

– Många bär på tunga känslor av skam och oro för föräldrarna. De har också en känsla av mindervärde, att de inte är värda att älskas och får därför svårt att knyta an till andra. Men de har lärt sig att förändras över tid och det är i huvudsak positiva bilder de beskriver som unga vuxna. Att de är nöjda med sina liv och känner glädje, säger coachen Kristian Tilander, en av de ansvariga för projektet, till Nya Wermlands-Tidningen.

56 intervjuer har Karlstadgruppen samlat med allt från spädbarn och tonåringar som placerats i fosterhem. Samtliga intervjuer har genomförts två år efter avslutad placeringstid och är djupgående under flera timmar.

Många andra svenska kommuner har inspirerats av ”Karlstadmodellen”. Och snart ska den även spridas ut i Europa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.