Frankrike: Bistånd i utbyte mot adoptivbarn

"Frankrike skickar ut agenter för att ta hem adoptivbarn."


Organisationen Euradopt hävdar att Frankrike skickar ut agenter till utvecklingsländer med uppdrag att hitta adoptivbarn till de omkring 35 000 godkända adoptivföräldrarna i hemlandet.

Enligt Euradopt lämnar både Italien och Frankrike löften om humanitärt bistånd i syfte att göra fler barn tillgängliga för adoption. Inblandade länder sägs vara Kambodja, Guatemala, Etiopien, Vietnam, Indien, Mali, Burkina Faso och Madagaskar.

"Den franska "reformen" har till syfte att möjliggöra för fler väntande adoptivfamiljer att forverkliga sina adoptionsplaner. En statssekreterare har utnämnts med särskilt ansvar för "reformen", En volontärverksamhet innebärande att agenter sänds ut till ett 20-talländer har startats, hittills har agenter sänts ut till 8 länder; Karnb :ldja, Guatemala, Etiopien, Vietnam, Indien, Mali, Burkina Faso och Madagasear. Dessa agenter sänds på uppdrag av Utrikesministeriet och är knutna till ambassaderna, med uppgift art förverkliga franska familjers adoptionsplaner.

"För att uppfylla givarländemas önskemål om humanitärt bistånd har en fond på 3 milj Euro inrättats. Man hoppas att genom tillforsel av ekonomiska medel kunna göra fler barn tillgängliga för adoption till franska familjer.", skriver Euradopt i en skrivelse från Sveriges representant för Euradopt ställd till Myndigheten för internationella adoptionsfrågor."

Bland annat ifrågasätter Euradopt om förfaringssättet överensstämmer med Haagkonventionens intentioner.

"Euradopt ser med oro på utvecklingen i Frankrike och tven i vissa av de andra sydeuropeiska länderna. Framför allt anser Euradopt att det är viktigt r.tt de europeiska centralmyndigheterna for adoptionsfrågor har ett enhetligt synsätt när det gäller strategier i adoptionssammanhang och biståndsstöd kopplat till dessa. Vi ifrågasätter också om förfaringssättet överensstämmer med intentionen i Haagkonventionen. Vi avser då kopp: ingen mellan adoption och bistånd, användandet av agenter samt kontrollen av adoptionerna i de otaliga fall då ansökningarna inte förmedlas av auktoriserad organisation."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!