Torsdag 26 Maj
Stockholm

Spektakulära helikopterkupper

Historiens mest spektakulära helikopterkupper: Hela listan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1971

Den amerikanske affärsmannen Joel David Kaplan fritogs från Santa Martha Acatitla i Mexiko. Han lyckades inte bara med konststycket att fly fängelset och Mexiko, utan skrev även en bok om den spektakulära rymningen: The 10-second jailbreak.

1973

Tre medlemmar av Provisoriska IRA fritogs från Mountjoyfängelset i Dublin med hjälp av en kapad helikopter. Vakterna reagerade inte när de såg helikoptern landa på fängelset eftersom de trodde att det var försvarsministern, Paddy Donegan, som kom på ett informellt besök. Flykten skapade rubriker över hela världen och blev pinsam för regeringen som fick kritik för sin bristande kompetens i säkerhetsfrågor.

1984

Rånarna använde sig av en stulen helikopter när de slog till mot en bank i Lousiana mitt på dagen. Stöldbytet blev 163 000 dollar. Efter ett liknande rån greps brottslingarna.

1999

Fem brottslingar sa till helikopterpiloten att de skulle dela ut julklappar till släktingar i den australiensiska staden Moresby. Det var först i luften som de avslöjade den verkliga planen: Att landa på taket till en bank. Rånförsöket slutade dock snöpligt. Polisen upptäckte att brottslingarna bröt mot luftfartsreglerna och sköt ner helikoptern. De fyra av männen som försökte rymma sköts till döds. Den femte mannen greps.

2001

Tre fångar fritogs från ett fängelse i Draguignan, i södra Frankrike. En helikopter landade på fängelsegården och plockade blixtsnabbt upp fångarna innan vakterna hann reagera. Helikoptern landade sex mil från fängelset, där fångarna åkte vidare i en väntande bil.

2002

Fem fångar lyckades rymma från ett fängelse i San Juan, i Puerto Rico. Männen fritogs av två män som hade hyrt en helikopter och sagt till piloten att de var ingenjörer som skulle inspektera några vägar. Väl i luften tvingade de piloten att styra mot fängelset. Fyra fångar hoppade in i helikoptern och en femte klamrade sig fast i landningsstället.

2005

En helikopter uppenbarade sig på fängelsegården i Aiton i Frankrike. Tre tunga brottslingar fritogs och fängelsevakterna hade ingenting att sätta emot när helikoptern flög iväg. Fångarna släpptes av i Grenoble där de försvann spårlöst.

2009

Männen bakom fritagningen kom till fängelset i den mexikanska delstaten Zacatecas förlädda till poliser, med 15 fordon och en helikopter. Sammanlagt 59 fångar fritogs, troligen medlemmar av den ökända Sinaloakartellen.

2009

En sektledare dömd för våldtäkt på barn, fritogs med helikopter från ett fängelse på den franska ön Réunion i Indiska oceanen. Sektledaren Juliano Verbard som avtjänade ett 15-årigt straff fritogs tillsammans med två andra fängslade sektmedlemmar. De plockades upp i en kapad turisthelikopter.

2009

Fritagarna kapade en helikopter och styrde mot säkerhetsfängelset i grekiska Korydallos. Ovanför fängelsegården hissades repstegar ut och två fångar lyckades ta sig ombord på helikoptern. Fängelsevakterna sköt mot helikoptern utan att lyckas stoppa den.

2009

Tre män fritogs från ett hårdbevakat fängelse i Belgien. En vän till fångarna kapade en helikopter och tvingade piloten att landa på fängelsets innergård för att sedan hämta upp de tre männen. En av männen som fritogs är identifierad som Ashraf Sekkaki, som tidigare rymde från ett fängelse 2003. 26-åringen, som avtjänade ett straff för bankrån, är klassad som en av Belgiens farligaste män.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela