Bodström vill sparka polisens toppchef

- 01/10/2009, 13:22 -

Justitieutskottets ordförande vill se rockad i polisledningen.

Thomas Bodström, exminister och ordförande i riksdagens justitieutskott, vittnar om att det är fullt krig mellan Rikskriminalpolisen och polisen i Stockholm. Tjänstemän saboterar för varandra. För att stoppa utvecklingen vill han att rikskriminalens chef Therese Mattsson lämnar till förmån för Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm.

I sin blogg skriver Bodström att det är dags för förändring i polisleden efter att ha följt polisens verksamhet under utredningsarbetet om värdedepårånet i Västberga:

"Eftersom nu regeringen inte själv förmår göra annat än att svära lite till poliserna, och inte genomföra de förändringar av organisationen som är nödvändiga, vill jag komma med ett förslag till hur förbättringar kan göras med nuvarande organisation.

Låt Carin Götblad bli rikskriminalchef i stället för länspolismästare i Stockholm. På så sätt gifter man ihop de både rikskrim och Stockholmspolisen, de enheter som det nu råder fullt krig mellan. (Samma princip som när man förr gifte ihop kungahus ute i Europa för att undvika mera krig.)"

Han menar att Therese Mattsson är belastad av samarbetet med förre rikspolischefen Stefan Strömberg, som fick sparken. Enligt Bodström har hon "aldrig hämtat sig riktigt" och därför bör hon få ett annat bra uppdrag.

Som ny polischef i Stockholm föreslår Bodström Säpochefen Anders Danielsson.

Skrivet av: