Laserattacker mot plan i Göteborg

- 01/10/2009, 23:37 -

"Det här händer ju på väg till flygplatsen, utanför vårt område, på flera hundra eller tusen meters höjd."

De senaste månaderna har oroväckande många rapporter om laserattacker mot flygplan i Göteborgsområdet inkommit.

Senast den 16 september uppgav piloter som flög passagerarplanen från City Airline hur de fick ett starkt grönt ljus mot sig vid inflygning till Landvetter.

En annan anmälan har lämnats till Arbetsmiljöverket, som begärt en utförlig rapport av flygbolaget senast den 12 oktober.

Bägge planen kom i tät följd från England. Under inflygningen upplevde piloterna i det första planet plötsligt ett bländande sken framifrån.

–Vi tar självklart väldigt allvarligt på det här. Det är en flygsäkerhetsfråga, säger Maria Lundén, City Airlines säkerhetschef, till Göteborgs-Posten.

Britt-Marie Kärlin, flygsäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen, berättar att det kommit in ett halvdussin rapporter om liknande händelser bara de två senaste månaderna.

Enligt Kärlin rapporterades endast ett tiotal fall mellan 2006 och 2008. I år har de kommit in omkring 40 rapporter.

–Det är en stor ökning, säger hon.

Samtidigt ställer sig Dan Larsson, Luftfartsverkets säkerhetschef på Landvetter, frågande till vilka som kan utföra detta.

–Jag är inte säker på att jag har hela bilden klar. Det här händer ju på väg till flygplatsen, utanför vårt område, på flera hundra eller tusen meters höjd. Något fall relateras till en bra bit norr om Brudaremossen, ett annat till skärgården, säger han till Göteborgs-Posten.

Skrivet av: