Laserattacker mot plan i Göteborg

"Det här händer ju på väg till flygplatsen, utanför vårt område, på flera hundra eller tusen meters höjd."


De senaste månaderna har oroväckande många rapporter om laserattacker mot flygplan i Göteborgsområdet inkommit.

Senast den 16 september uppgav piloter som flög passagerarplanen från City Airline hur de fick ett starkt grönt ljus mot sig vid inflygning till Landvetter.

En annan anmälan har lämnats till Arbetsmiljöverket, som begärt en utförlig rapport av flygbolaget senast den 12 oktober.

Bägge planen kom i tät följd från England. Under inflygningen upplevde piloterna i det första planet plötsligt ett bländande sken framifrån.

–Vi tar självklart väldigt allvarligt på det här. Det är en flygsäkerhetsfråga, säger Maria Lundén, City Airlines säkerhetschef, till Göteborgs-Posten.

Britt-Marie Kärlin, flygsäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen, berättar att det kommit in ett halvdussin rapporter om liknande händelser bara de två senaste månaderna.

Enligt Kärlin rapporterades endast ett tiotal fall mellan 2006 och 2008. I år har de kommit in omkring 40 rapporter.

–Det är en stor ökning, säger hon.

Samtidigt ställer sig Dan Larsson, Luftfartsverkets säkerhetschef på Landvetter, frågande till vilka som kan utföra detta.

–Jag är inte säker på att jag har hela bilden klar. Det här händer ju på väg till flygplatsen, utanför vårt område, på flera hundra eller tusen meters höjd. Något fall relateras till en bra bit norr om Brudaremossen, ett annat till skärgården, säger han till Göteborgs-Posten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.