Söndag 24 Okt
Stockholm

Nu har knark blivit billigare

Narkotikan flödar in i Sverige och priserna blir allt lägre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste 20 åren har gatupriserna på narkotika i princip halverats. Samtidigt ökar konsumtionen av kokain.

– Rapporterna visar att priserna har sjunkit med mellan 40 och 70 procent sedan dess. Tull- och polisbeslag har samtidigt ökat kraftigt, vilket tillsammans visar på en ökad tillgänglighet på narkotika. Det är allvarligt om sjunkande priser innebär en ökad risk för att fler ska pröva. Men främsta spärren är vilken attityd människor har, menar Björn Hibell, chef för Can.

Även på Maria Ungdom ser man hur narkotika- och alkoholmissbruk ökar bland ungdomar.

– Vi ser hur drickandet ökat bland tonåringarna. Då vet vi att fler även testar narkotika. Och vi ser dramatiska konsekvenser av narkotikamissbruk, främst kokain, bland unga vuxna i 25-årsåldern i ett nytt projekt. När de börjar gå på krogen, prövar de också narkotika och en del fastnar. Det finns hur mycket som helst, det svåra är att säga nej, säger Paula Liljeberg, överläkare och chef för Maria Ungdom.

Jan Westling, narkotikapolis vid Rikskriminalens underrättelsesektion menar att mörkertalet för kokainmissbrukare är stort.

– Det är allt fler som använder amfetamin och kokain. För kokain finns ett stort mörkertal, det används ofta av dem som har bra jobb och tjänar mycket pengar och kanske tar detta för att orka pressen att lyckas. Att artister och modeller avslöjas med kokain ger tyvärr en glamourös bild. Men det är inte längre bara en innedrog, det är jättevanligt ute i förorten och på gator och torg, menar Westling, enligt SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela