Antipiratbyrån: Ta avstånd från hoten

"Vi vet var du bor, knivar är vassa och du ska dö."


Dagarna efter att svenska Antipiratbyrån slog tillbaka, och beslagtog drygt tio servrar som innehöll 65 terabyte data med piratkopierade filmer, teveserier, datorprogram och musik, berättar Henrik Pontén, Antipiratbyråns ansikte utåt, om de hätska kommentarerna, personpåhoppen och hoten.

Propagandan leder till hoten

I Nyheter24:s intervju med Henrik Pontén och senare också Rasmus Fleischer, en av de mer välkända företrädarna för piratrörelsen, framkommer det att Pontén inte är nöjd med hur Piratbyrån sprider propaganda och kräver att Fleischer tar avstånd från hoten.

–Piratbyrån, med Rasmus Fleischer i spetsen, har vetskap om att vissa individer reagerar mycket kraftigt efter att vi gör tillslag som dessa och han spelar på de strängarna. Jag tycker att Fleischer klart, tydligt och framförallt uttryckligen, bör ta avstånd från de hot och personpåhopp som uppkommer i kölvattnet, säger Henrik Pontén till Nyheter24.

Har du fått ta emot anonyma hot efter tillslaget?

–Nja, inga direkta hot. Däremot bitska och sura kommentarer på bloggar och liknande, bland annat på Piratbyråns hemsida. Och det är så det brukar börja. Vattnet har börjat koka och sedan blir det hetare och hetare, därför anser jag att det är bra om Fleischer tydliggör att de tar avstånd från hoten och personpåhoppen som stundtals haglat över mig.

Pontén berättar att han tidigare fått motta tusentals hatiska sms och mejl. En del är dödshot.

Kan du ge exempel på vad som skrivits till dig?

– Ja, det kan jag. Det kan stå saker som: "Vi vet var du bor, knivar är vassa och du ska dö."

Nyheter24 når Rasmus Fleischer.

Henrik Pontén tycker inte att du gör något åt hoten mot honom. Han vill att du tar avstånd på bloggen eller på Piratbyråns hemsida. Är det något du tänker göra?

–Vi har inte full koll på vad som står på forumet på vår hemsida hela tiden. Jag menar det kan ju komma in saker nu medans vi pratar. Men forumen har också spelat ut sin roll. Nu är det bloggar som gäller och där blir det svårt för mig att styra vad andra skriver. Men självklart tar jag avstånd från hoten och personpåhoppen. Det är trist att det finns snorungar som får för sig att göra detta.

– Och jag ber dessa individer att sluta dödshota Henrik Pontén. Jag hoppas att någon lyssnar på mig. Men jag vet ju inte vad det är för människor som hotar och vem eller vilka de lyssnar på, uppger Fleischer för Nyheter24.

Fleischer berättar även att anonymiteten på nätet både är en förutsättning för internets fortlevnad men också en källa till hoten.

– Det är en omöjlighet att kräva att få veta vem som ligger bakom varje budskap på internet. Jag tycker också att hoten bör bedömas mot sin bakgrund. Det är ju såklart mycket tomma ord. För den som verkligen vill göra allvar av ett hot är det ju allra smartast att inte hota alls.

"Ta avstånd från hoten på din blogg"

När Henrik Pontén får veta att Fleischer tar avstånd från hoten är han fortfarande inte helt nöjd och tycker att Rasmus Fleischer gott och väl skulle kunna uttrycka detta på sin blogg.

–Jag tycker det vore bra med ett uttryckligt ställningstagande. På hans blogg har han ju taggar, i högerspalten, om precis allting. Skulle det vara så svårt att ha en tagg som visar Piratbyråns missnöje över hoten?

Läs del 2 i Nyheter24:s följetong om Piratbyrån vs Antipiratbyrån i morgon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.