Piraterna kölhalade - största tillslaget någonsin

Polisen har tillsammans med Svenska Antipiratbyrån gjort det största tillslaget av piratkopierade filer.


Antipiraterna slår tillbaka. Nyligen har Svenska Antipiratbyrån tillsammans med polisen slagit till mot vad som sägs vara den största källan för piratkopierade filer i Sverige - någonsin. De enorma servrarna sägs vara källor till nedladdningen från den omtalade och aktuella världsomspännande torrentsajten The Pirate Bay.

– Det här är en källa för piratkopior som hamnar på Pirate Bay, säger Henrik Pontén, profilerad jurist på Svenska Antipiratbyrån.

Tillslaget kan vara antipiraternas nya strategi i kriget mot fildelare. Att slå till mot själva fildelningskällan är en taktik som knappt diskuterades under den knappt två veckor långa rättegången mot ägarna av The Pirate Bay. Antipiraternas stora fynd visar kanske att krigslyckan är på att vända.

Servrarna tillhörde ökända Sunnydale

Servern låg i Brandbergen söder om Stockholm och bestod av drygt tio servrar som innehöll 65 terabyte data med piratkopierade filmer, teveserier, datorprogram och musik. Servarna innehöll motsvarande 16 000 filmer.

Enligt Antipiratbyrån ingår servarna i den nordiska FTP-ringen Sunnydale. När polisen kopplade ur servrarna kraschade hela ringen ihop.

För Henrik Pontén, som representerade Antipiratbyrån under den nyligen avslutade rättegången mot The Pirate Bay, var tillslaget ett bevis på att piratrörelsen kan avvecklas. Nu är det piraterna som är de jagade.

– De välorganiserade piraterna på scenen verkar ha en stark övertro på sin förmåga att dölja sig men tillslaget visar att vi kan komma åt dessa. Upphovsrätten gäller även på internet och vi kommer att fortsätta att prioritera insatser mot dessa välorganiserade grupper säger Henrik Pontén till Antipiratbyråns hemsida.

En misstänkt har gjort medgivanden

Ägarna till servrarna har med hjälp av en olika "tekniska skydd" försökt skydda servrarna, men utan framgång när Antipiratbyrån slog till. En misstänkt person har gjort vissa medgivanden och nästa steg för polisen är att identifiera och utreda användarna på servarna.

Tillslaget gjordes under rättegången mot The Pirate Bay. Under rättegångsdagarna handlade debatten ofta om att en fällande dom mot ägarna av The Pirate Bay och en eventuell stängning av sajten ändå inte skulle kunna stoppa den omfattande fildelningen.

Nyligen klubbades den kontroversiella Ipred-lagen igenom som tillåter upphovsrättsinnehavare att begära ut personuppgifter bakom en ip-adress från domstolen. Nu har antipiraterna presenterat ännu ett alternativ i kriget mot den illegala fildelningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.