Antipiratbyrån utpressar tonåringar
Dataintrång och hot om repressalier satt i system i kampen mot fildelningen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Nyheter24 kan avslöja att Svenska Antipiratbyrån i sitt arbete mot illegal fildelning systematiskt söker upp enskilda tonåringar och hotar dem med repressalier om de inte tjallar på sina vänner och ger ifrån sig användaruppgifter på olika fildelartjänster.
– Det Antipiratbyrån gör är brottsligt. De ger sig på tonåringar på ett sätt polisen vet att den inte kan göra. För då skulle den begå brottsprovokation, säger en källa med god insyn, som tidigare jobbat på en rättsvårdande myndighet samt med säkerhetsfrågor i privat sektor, till Nyheter24.
Han minns en händelse för några år sedan när Antipiratbyrån fick tips om att det förekom fildelning av upphovsrättsskyddat material på ett svenskt forskningsinstituts FTP-server. I fallet hade Antipiratbyrån kontaktat en ung fildelande medarbetare, som hade tillgång till servern. Medarbetaren hotades med repressalier om han inte läckte information om sina kollegor och gav ifrån sig sina användaruppgifter till Antipiratbyrån. Han gick med på att samarbeta med Antipiratbyrån och som tack skonades han från en polisanmälan.
– När de senare använde hans personliga användaruppgifter på FTP-servern och delade med sig av upphovsrättsskyddat material begick de dataintrång. De hade ju inte fått något tillstånd av administratören att komma åt servern, säger Nyheter24:s källa.
Antipiratbyrån hotade att dra ärendet till domstol om inte materialet försvann från FTP-servern. Forskningsinstitutet hotade å sin sida att anmäla Antipiratbyrån för dataintrång. Institutets styrelse gick emellan och gjorde upp i hemlighet med Antipiratbyrån: materialet togs bort. Ingen anmälan om dataintrång upprättades.
– Styrelsen valde att inte gå vidare med en polisanmälan. En tung målsägande skulle när som helst kunna dra Antipiratbyrån till domstol för dataintrång av den här typen, säger Nyheter24:s källa.
Datainspektionen har sedan oktober 2005 upprepade gånger gett Antipiratbyrån undantag från personuppgiftslagen för att den ska kunna samla in och lagra fildelares ip-nummer för att senare kunna polisanmäla när man misstänker upphovsrättsbrott eller dataintrång. Men eftersom den inte är en svensk myndighet kan den inte åtalas för exempelvis brottsprovokation.
–Den behöver inte förhålla sig till lagen på samma sätt som polisen måste göra. I den meningen spelar det ingen roll om den skulle göra något som skulle ses som en normal brottsprovokation då den inte omfattas av regelverket, säger Per Furberg, delägare i Setterwalls advokatbyrå och expert på IT-rättsliga frågor, till Nyheter24.
Han är bekymrad över att Antipiratbyrån, som är en organisation som inte finansieras av staten, utan av tydliga intressenter, kan komma åt ofördelaktig information.
–I en rättstat finns det vissa ramar om vilka som får bedriva brottsutredningar. Här flyttas de ut utan att Antipiratbyrån kan ställas till svars, säger han till Nyheter24.
Skrivet av: