Agiza får miljonskadestånd

Ahmed Agiza, som tvångsavvisades till Egypten, får tre miljoner i skadestånd.


Ahmed Agiza, som under förnedrande former tvångsavvisades till Egypten 2001, får tre miljoner i skadestånd av staten, uppger hans ombud för TT.

Agiza, som fortfarande sitter i fängelse i Egypten, hade begärt 35 miljoner kronor i skadestånd från svenska staten.

Det var den 18 december 2001 som regeringen beslutade att avvisa de två egyptiska männen Mohammad Alzery och Ahmed Agiza. Samma kväll verkställde Säpo tillsammans med agenter från amerikanska CIA avvisningen genom att flyga ut Alzery och Agiza i ett CIA-plan från Bromma flygplats.

Egyptierna hade tidigare gripits av internationella insatsstyrkan. De förseddes med hand- och fotfängsel och fick huvor över huvudet inför avvisningen.

Säpo hade sedan maj samma år misstänkt att de båda männen hade kopplingar till en terrororganisation.

Innan avvisningen hade svenska regeringen fått ett löfte från Egypten om att Alzery och Agiza inte skulle torteras eller dömas till döden om de skickades tillbaka.

Både avvisningsmetoden och godtagandet av den egyptiska garantin har kritiserats från flera håll, bland annat av justitieombudsmannen, riksdagens konstitutionsutskott, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, FN:s tortyrkommitté och Europarådet för mänskliga rättigheter.

Väl framme i Egypten dömdes Agiza av en militärdomstol till 25 års fängelse, ett straff som senare sänktes till 15 år. Alzery satt utan att åtalas i egyptiskt fängelse fram till oktober 2003. Båda männen har uppgett att de torterats.

Alzery har sökt uppehållstillstånd i Sverige, men beslut är ännu inte fattat av Regeringskansliet. Han har fått tre miljoner kronor i skadestånd, sedan hans juridiska ombud Kjell Jönsson och justitiekanslern kommit överens om förlikning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!