Bodström och Persson KU-anmäls

KU-anmäls efter de nya uppgifterna om egyptiernas avvisning 2001.


Förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström (s) anmäls till konstitutionsutskottet med anledning av de nya uppgifterna som framkommit om vad de visste när två terrormisstänkta egyptier avvisades 2001.

I går kunde Nyheter24 berätta om de smått sensationella uppgifterna som journalisten Eva Franchell avslöjar i sin nya bok "Väninnan".

Avvisningen till Egypten med hjälp av amerikanska CIA-agenter har redan granskats av KU.

Då fick dåvarande utrikesministern Anna Lindh (s) ta på sig ansvaret för att CIA-agenter användes för att avvisa de terrormisstänkta till Egypten.

Lindh har dock inte kunnat gå i svaromål, eftersom hon mördades 2003, innan fallet avslöjades i media.

Nyheter24 har talat med den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé, som ligger bakom den nya KU-anmälan.

– Det är väldigt allvarligt om de nya uppgifterna som framkommit stämmer. Det skulle ju innebära att Thomas Bodström har ljugit i KU-förhören 2004, och i så fall är det en rättsskandal, säger Tobé till Nyheter24.

Menar du att Bodström och Persson har ljugit?

– Om de nya uppgifterna stämmer är det uppenbarligen så att de inte har lämnat korrekt information, och det är allvarligt. Speciellt som Bodström fortfarande är aktiv i politiken i allra högsta grad.

Anser du att det finns klara bevis som talar mot Bodström och Persson i Franchells bok?

– Ja, Eva Franchell säger sig kunna leda detta i bevis. Det är viktigt att KU går till botten med det här så att vi får alla fakta på bordet, säger Tobé.

Är det här ett försök att ge upprättelse till Anna Lindh?

– Nej, det kan jag inte säga att det är. Det är ingen tvekan om att hon hade ett tungt ansvar, men det är viktigt att skuldbördan är rättvist fördelad. Och stämmer det att Persson beordrat avvisningen och att Bodström varit med och organiserat den så är det naturligtvis viktigt att de tar sitt ansvar också, säger Tomas Tobé till Nyheter24.

Även folkpartiets riksdagsledamot Tobias Krantz har lämnat in en KU-anmälan mot Göran Persson och Thomas Bodström. Nyheter24 har talat med honom också.

– Jag var själv med och granskade detta i KU förra gången, och nu har det framkommit nya uppgifter om att Persson och Bodström hade betydligt större roll än vad det verkade tidigare, säger Krantz.

– Persson beordrade beslutet om avvisningen till Anna Lindh, och ställde henne inför alternativet att avgå om hon inte verkställde det. Och Bodström har tidigare hävdat i KU att han inte visste något om avvisningarna förrän i januari, medan de nya uppgifterna visar att han visste om dem redan den 17 december, dagen innan avvisningen skedde.

Hur kan vi veta att de nya uppgifterna stämmer?

– Vi kan inte veta om de nya uppgifterna är sanna, men det måste redas ut. Det är väldigt viktigt, säger Tobias Krantz till Nyheter24.

Förre statsministern Göran Persson lämnade sent i går kväll några skriftliga kommentarer i ämnet. Han skriver bland annat att "regeringen var gemensamt ansvarig för beslutet att utvisa de terroristanklagade egyptierna. Det var inget lätt beslut att fatta. Ärendet var svårt och krävde en ordentlig beredning. Den som i regeringen ansvarade för beredningen var Anna Lindh".

Persson skriver också att han har "en annan minnesbild" av handläggningen än den som nu har beskrivits i mediernas rapportering om boken, uppger TT.

Thomas Bodström befinner sig på tjänsteresa i Australien, men TT har nått honom på telefon för en kommentar. Där vidhåller han att han inte visste något om hur transporten skulle gått till, men att beslutet om avvisningen för egyptierna togs kollektivt.

– Jag har sagt allt detta tidigare och är beredd att berätta det igen för KU, säger Bodström.

– Beslutet har tagits kollektivt av regeringen och det är ingen som har mer skuld än någon annan, Avvisningen var helt riktigt, men den skulle inte ha verkställts. De borde ha satts i förvar, säger Bodström till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.