JK:"Agiza har inte rätt till pengarna"

Nu menar justitiekanslern att Ahmed Agiza inte har rätt till ersättningen på tre miljoner kronor.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Ahmed Agiza som får tre miljoner i skadestånd efter tvångsutvisningen. Men nu menar justitiekanslern Göran Lambertz att Sverige inte är ansvariga för utbetalningen av skadeståndet.

– När man får skadestånd får man det för vad Sverige har orsakat, och i någon mening har Sverige orsakat det där, men när effekten ligger på ett visst avstånd från felet, då får man inte skadestånd, enligt internationell praxis som vi uppfattar den, säger Lambertz till Expressen.

Men trots att JK inte anser att staten kan hållas ansvarig för Agiza efter utvisningen, borde regeringen ha tagit ett större ansvar eftersom hans familj splittrades efter utvisningen.

– Vi är mycket besvikna över att Agiza inte får någon som helst upprättelse för kränkningarna av hans familjeliv och hans rätt till korrekt rättegång, menar Svenska Helsingforskommitténs människorättsjurist Anna Wigenmark, enligt Svenska Helsingforskommittén.

Skrivet av:

Senaste nytt

Hopp om ljusning i tysk ekonomi

Hantverkare drar sig ur guldtvist

Guld och platina till ett värde av elva miljoner kronor hittades i oktober av två hantverkare i ett nyinköpt hus i Mölndal.

Axfood-vd fick nästan full bonus igen

Livsmedelsjätten Axfoods vd Klas Balkow går med flaggan i topp. För andra året i rad får han närmast full bonus. Årslönen för 2023 landade därmed på totalt närmare 24 miljoner kronor, visar årsredovisningen.

Polisen i Eda rapporterar om brand

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en brand i byggnad i Koppom, Eda kommun.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Berg rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på länsväg 321 norr om Myrviken.", skriver polisen på sin hemsida.

Efter debatten – Tyskland legaliserar cannabis

1 timme sedan
Tre plantor hemma och 25 gram i fickan. Det blir tillåtet om Tysklands parlament säger ja i dagens omröstning om en "delvis" cannabislegalisering.